Dezastru imobiliar în Spania: vânzările de locuințe scad cu peste 17%, iar creditele ipotecare cu 27%

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Dezastrul imobiliar în Spania. Vânzările de locuințe scad cu peste 17%, iar creditele ipotecare cu 27%. Sursa foto: freepik.com
Dezastrul imobiliar în Spania. Vânzările de locuințe scad cu peste 17%, iar creditele ipotecare cu 27%. Sursa foto: freepik.com

Vânzarea de locuințe a scăzut cu 17,3% în Spania în luna august. Acordarea de credite ipotecare pentru cumpărarea unei case a scăzut și mai mult, cu 26,8% față de aceeași perioadă din 2022, într-un context marcat de creșterea dobânzilor.

Statisticile publicate de Consiliul General al Notarilor din Spania arată o creștere a prețurilor locuințelor cu 1,8%, adică până la 1.526 euro pe metru pătrat.

Analizând schimbările de politică monetară ale Băncii Centrale Europene (BCE), notarii spanioli au fost primii care au detectat scăderi atât la vânzările de locuințe, cât și la creditele ipotecare în luna octombrie.

În august, s-au înregistrat 35.278 de vânzări de locuințe, iar pe tipuri de locuințe, tranzacțiile cu apartamente au scăzut cu 16,9% față de anul trecut, ajungând la 26.103 unități, în timp ce tranzacțiile pentru case unifamiliale au scăzut cu 18,2%, ajungând la 9.175 unități, scrie presa din Spania.

Vânzările de locuințe au scăzut în toate comunitățile autonome, iar cele mai mari ajustări au avut loc în Insulele Canare (- 29,2%); Navarra (- 28,1%); Țara Bascilor (- 25,6%); Catalonia (- 21%); Insulele Baleare (- 20,9%); Andaluzia (-18,6%); Madrid (- 18,4%) și La Rioja (-17,5%).

 

Mai mult de jumătate din case sunt cumpărate fără ipotecă

 

În august, creditele ipotecare pentru achiziționarea de locuințe au scăzut, însumând 17.267 de operațiuni, iar suma medie a scăzut cu 1,3% față de anul trecut, până la 141.737 de euro.

Procentul achizițiilor de locuințe finanțate printr-un credit ipotecar a fost de 48,9%. În plus, la acest tip de achiziții finanțate, valoarea creditului a fost în medie de 71,5% din preț.

De altfel, și conform datelor gestionate de notari, de mai bine de un an mai mult de jumătate din achizițiile de locuințe s-au făcut fără a fi nevoie să plătească un credit ipotecar.

Creșterile continue ale dobânzilor au făcut ca Euriborul, indicele la care se referă majoritatea creditelor ipotecare din Spania, să fie mai scump.

Nici creditele ipotecare la locuințe nu au crescut în nicio regiune autonomă, iar cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Navarra (-38,2%); La Rioja (-38%); Murcia (-34,9%) și Țara Bascilor (-31,6%).

Spre deosebire de luna precedentă, când a scăzut cu 4,6% față de anul trecut, în august prețurile locuințelor au crescut din nou cu 1,8%. Prețurile apartamentelor au crescut cu 0,1% până la 1.679 euro/metru pătrat, în timp ce prețul locuințelor unifamiliale a fost în medie de 1.273 euro pe metru pătrat, înregistrând o creștere de 4,9%.

-------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel