Dezastru pentru Biserica Catolică din Germania. Jumătate de milion de oameni s-au retras într-un singur an

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Un român aflat sub influența alcoolului a întrerupt o slujbă religioasă și a distrus o biserică din Italia / Sursa foto: freepik.com
Un român aflat sub influența alcoolului a întrerupt o slujbă religioasă și a distrus o biserică din Italia / Sursa foto: freepik.com

Peste jumătate de milion de nemți s-au retras din Biserica Catolică din Germania în 2022.

Numărul persoanelor care au părăsit biserica catolică în 2022 este foarte mare. În total, 522.821 de persoane au părăsit biserica, după cum a anunțat Conferința Episcopală Germană (DBK), miercuri, la Bonn.

Acest număr este mai mare decât cel din anul anterior 2021. La acea vreme, 359.338 de catolici au întors spatele bisericii.

„Biserica Catolică moare chinuitor în fața publicului”, spune avocatul canonic Thomas Schüller de la Agenția Germană de Presă. Șeful DBK, Bätzing, vorbește despre numere „alarmante” și solicită o „nouă cultură” în cadrul bisericii. Președintele Comitetului Central al Catolicilor Germani (ZdK), Irme Stetter-Karp, vede o „criză flagrantă”.

În Germania,  20.937.590 de catolici reprezentau 24,8% din populația totală, conform cifrelor din 2022. La începutul anului 2022, a devenit evident că dezvoltarea deja dramatică pentru Biserica Catolică se va accelera din nou. Mai ales după prezentarea, în ianuarie, a unui raport despre abuz în Arhiepiscopia München și Freising, dar și apariția informațiilor  despre complicitatea Papei Benedict al XVI-lea, care a murit între timp, relatează presa germană.

În prima jumătate a lunii ianuarie, aproximativ 80 de persoane au părăsit biserica în fiecare zi lucrătoare, iar, după 20 ianuarie, câte 160 de persoane care au părăsit biserica pe zi.

 

Mai puțini membri ai bisericii înseamnă mai puține venituri din impozite 

 

Acuzațiile de minciună împotriva controversatului cardinal de la Köln Rainer Maria Woelki și disputele legale cu privire la despăgubiri pentru victimele abuzurilor din Köln și din Traunstein, în Bavaria Superioară, i-au făcut pe nemți să renunțe la biserică.  Aproximativ 50.000 de catolici au părăsit cele două mari arhiepiscopii din Köln și München.

În primul rând, mai puțini membri ai bisericii înseamnă mai puține venituri din impozite bisericești și, prin urmare, mai puțini bani pentru eparhii. 

„Aceste retrageri nu afectează doar biserica în sine. Foarte curând, cei care s-ar putea uita cu bucurie la eroziunea Bisericii Catolice vor realiza că multe dintre activitățile bisericești pe care au ajuns să le iubească vor dispărea: școli, centre de zi, academii, instituții sociale”, subliniază Schüller.

De asemenea, biserica protestantă a pierdut mai mulți membri în 2022 decât în ​​anul precedent. Numărul membrilor bisericii a scăzut cu 2,9% la 19,15 milioane de oameni. În 2021, scăderea a fost încă de 2,6 la sută. În special, numărul persoanelor care părăseau biserica a crescut semnificativ.

„Moartea bisericii nu numai că îi afectează pe ei înșiși, dar statul și societatea pierd o piatră de temelie a sistemului social și educațional pe care nu o pot înlocui. Acesta este probabil efectul dramatic al acestor retrageri. Prin urmare, tsunami-ul de retrageri nu este doar o problemă în cadrul bisericii, ci va schimba substanțial Germania pe termen lung”, a conchis Schüller.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel