Italia. DESCOPERIRE surpriză a medicilor: Pacienții COVID din luna mai, DIFERIȚI față de cei din aprilie

Liviu Ludovic / 30 iun 2020, 17:53 Salveaza PDF Comentarii
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Un mic studiu realizat de cercetători italieni a dezvăluit că pacienţii COVID-19 ce au fost testaţi pentru noul coronavirus la un spital din Milano, în luna mai, aveau o încărcătură virală mai mică decât cei testaţi cu o lună mai devreme, în aprilie, în perioada de vârf a epidemiei din Italia, transmite luni Reuters. 

Cercetătorii au avansat câteva teorii care să explice această încărcătură virală mai scăzută - printre care şi faptul că măsurile draconice de izolare şi închidere ar fi putut reduce nivelul expunerii pacienţilor la noul coronavirus, însă studiul lor nu a oferit dovezile necesare pentru a explica această descoperire.

Un alt medic italian declara în urmă cu o lună că "acest virus nu mai există din punct de vedere clinic în Italia", sugerând că modul de interacţiune dintre virus şi oameni s-a modificat. Cel care a făcut această afirmaţie, Alberto Zangrillo, şeful secţiei de Terapie Intensivă de la spitalul San Raffaele din Milano, a ţinut să precizeze că aceste afirmaţii vor fi întărite de un studiu ce urma să fie publicat, realizat de un coleg, Massimo Clementi.

Însă studiul lui Clementi, apărut luni în publicaţia Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, nu a căutat să identifice eventualele mutaţii ale virusului sau schimbări în cazul pacienţilor care au dus ca aceeaşi maladie să fie mai puţin severă în luna mai decât era în aprilie. În schimb, acest studiu a căutat să evidenţieze legătura dintre severitatea bolii şi cantitatea de particule virale - încărcătura virală - din organismul pacienţilor.

Cercetătorii au analizat 200 de teste nasofaringeale realizate la spitalul San Raffaele. Jumătate proveneau de la pacienţii trataţi în aprilie, iar cealaltă jumătate de la pacienţii trataţi în mai.

Pornind de la rezultatele acestor teste, cercetătorii au calculat că încărcătura virală a pacienţilor era mai mare în aprilie. Pacienţii testaţi în aprilie au acuzat şi simptome mai grave şi prezentau un risc mai ridicat de a fi spitalizaţi şi chiar internaţi la terapie intensivă.

Cercetătorii au identificat încărcături virale similare la bărbaţi şi la femei, însă aceste încărcături erau mai ridicate la pacienţii de peste 60 de ani şi la cei cu forme grave de COVID-19.

Echipa lui Massimo Clementi a precizat că din punct de vedere teoretic este posibil ca noul coronavirus să fi suferit mutaţii, dar nu dispune de datele moleculare necesare pentru a demonstra acest lucru.

Alte posibile explicaţii sunt creşterea numărului de persoane care au respectat măsurile de distanţare socială în luna mai faţă de aprilie, temperaturile mai ridicate, folosirea măştilor şi spălarea mâinilor, precum şi un nivel mai redus al poluării, conform autorilor studiului.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.24
YesMy