„Dentist“ român arestat în Spania: Peste 100.000 de euro storși de la persoane înșelate de "Robin Hood" al clinicilor stomatologice

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Peste 40 de persoane înșelate de "Robin Hood" al clinicilor stomatologice: un român a fost arestat, iar alte două persoane sunt cercetate pentru că au obținut ilegal 100.000 de euro de la clienți din provincie și din Murcia. 

Un român în vârstă de 33 de ani a fost arestat în San Pedro del Pinatar (Murcia), iar doi spanioli sunt cercetați pentru că au înșelat cel puțin 46 de persoane prin intermediul unor clinici stomatologice din această municipalitate, Murcia și Pilar de la Horadada (Alicante), cărora le-ar fi cerut împrumuturi și credite fără autorizație de aproximativ o sută de mii de euro, informează Guardia Civil.

Operațiunea "Férula" a început atunci când un locuitor din San Pedro del Pinatar a raportat la Garda Civilă că a fost victima unei înșelăciuni și a unui malpraxis într-o clinică stomatologică situată în municipalitatea pinaterense.

„Dentist“ român arestat în Spania

 

Potrivit victimei, el a solicitat prin intermediul clinicii un împrumut pentru a plăti un tratament stomatologic și, la scurt timp după aceea, și-a dat seama că aceeași clinică solicitase o dublă finanțare pe numele său, despre care nu avea cunoștință.

După ce a raportat această anomalie managerilor unității, i s-a spus că este vorba de o eroare bancară pe care vor încerca să o rezolve. Între timp, reclamantul a continuat să plătească ambele împrumuturi, solicitate pentru același tratament dentar.

Gărzile civile i-au identificat pe suspecți, care conduceau clinica stomatologică din San Pedro del Pinatar, și au aflat că mai existau și alte clinici în Murcia și Pilar de la Horadada, conduse de aceleași persoane, unde, se pare, au avut loc evenimente similare.

Investigațiile efectuate de Benemérita au dus la descoperirea unui număr mare de persoane afectate, care până în prezent se ridică la 46, inclusiv moștenitorul unei persoane decedate, sub a cărei identitate au solicitat un împrumut după decesul acesteia. Instituția financiară a cerut plata datoriei de la fiul persoanei care ar fi contractat împrumutul.

Peste 100.000 de euro storși de la persoane înșelate de "Robin Hood" al clinicilor stomatologice

 

Potrivit anchetei, suspecții și-au desfășurat escrocheriile folosind două moduri de operare. Unul dintre trucurile lor era să solicite un împrumut inițial pentru suma corespunzătoare bugetului pentru tratamentul dentar, apoi să mărească acest buget inițial și, făcându-i pe pacienți să creadă că trebuie să extindă linia de credit, să solicite un nou împrumut pe numele lor.

Pe de altă parte, prin intermediul unui terț - acum arestat -, au obținut date confidențiale ale altor persoane, care nu fuseseră niciodată pacienți ai clinicilor, iar cu identitățile acestora au solicitat credite de consum, precum și folosirea frauduloasă a datelor personale ale acestora pentru a contracta linii telefonice sau chiar pentru a deschide conturi bancare.

Recent, într-o a doua fază a investigației, platforma celor afectați de I-dental și Dentix s-a alăturat cauzei, după ce a detectat aproximativ 40 de escrocherii în rândul membrilor săi.

Se pare că principalul lider al acestei scheme a participat la una dintre întâlnirile platformei cetățenești menționate mai sus, cu sediul în municipalitatea Las Torres de Cotillas, promițând tratamente stomatologice cu reduceri de 50%, prezentându-se ca "Robin Hood" al victimelor, astfel încât majoritatea acestora au apelat la serviciile clinicii sale, ceea ce a dus la o dublă victimizare a celor afectați.

Victimele au acuzat dureri atroce după serviciile stomatologice

 

În mod similar, Colegiul Medicilor Dentiști din Regiunea Murcia s-a alăturat cauzei, deoarece mai mulți dintre cei afectați au raportat malpraxis, atât în ceea ce privește utilizarea de echipamente medicale, de calitate inferioară celei contractate, cât și sechelele pe care le-au suferit unii dintre pacienți.

Unii dintre ei au fost nevoiți să meargă la alte clinici și chiar la serviciile medicale de urgență pentru a fi tratați pentru dureri severe care, în unele cazuri, îi împiedicau să mestece alimente.

Membrii grupării infracționale au mers până într-acolo încât, în loc să-i plătească, le cereau pacienților lor să facă plățile către Agenția Fiscală, întrucât generaseră o presupusă datorie către entitatea publică evaluată la peste 100.000 de euro.

Persoana arestată și cei doi anchetați, împreună cu actele de procedură, au fost puși la dispoziția Tribunalului de Instrucție numărul 1 din San Javier (Murcia), potrivit cotidianului El Espanol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel