Decizia Instanței Supreme din Italia: Copiii nu pot fi obligați să-și vadă bunicii dacă nu vor. "Nu poate fi impusă o relație nedorită"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Copiii care nu vor să își vadă bunicii nu pot fi obligați să facă acest lucru (Foto ilustrativ)
Copiii care nu vor să își vadă bunicii nu pot fi obligați să facă acest lucru (Foto ilustrativ)

Un tribunal din Italia s-a pronunțat în favoarea copiilor care nu vor să își vadă bunicii. Potrivit magistraților italieni, nu poate fi impusă o relație nedorită. 

Instanța Supremă din Italia a decis că minorii nu au obligația de a-și vedea bunicii dacă nu doresc să facă acest lucru. Hotărârea instanței supreme de casație se referă la un recurs formulat de părinții a doi copii împotriva deciziei unei instanțe inferioare care îi obligase pe tineri să petreacă timp cu bunicii paterni, scrie publicația The Guardian

Bunicii au deschis o acțiune în instanță

 

Cazul a fost declanșat de bunici și un unchi patern, care au depus o acțiune la tribunalul pentru minori din Milano, plângându-se că nu au putut să-i întâlnească pe copii „din cauza obstacolelor stabilite de părinți”, cu care au fost implicați într-un conflict familial.

Bunicii au câștigat atât la tribunalul pentru minori, cât și la curtea de apel din Milano, care în 2019 a dispus întâlniri între ei și copii în prezența unui asistent social, atenționând în același timp părinții cu privire la potențialul prejudiciu psihologic pentru copii de a-i priva de a-și vedea rudele.

Părinții au susținut că întâlnirile nu au fost apreciate de copii din cauza tensiunilor familiale care persistă și au făcut apel la instanța supremă pentru anularea deciziei.

Decizia instanței: copiii nu pot fi obligați să-și vadă bunicii

 

În hotărârea sa, instanța supremă a spus că, deși „nu există nicio îndoială” că cei doi copii vor „beneficia de pe urma unei legături cu linia articulată a generațiilor”, cuplul și-a exprimat opoziția față de relație și nu a putut fi forțată să-și vadă „ascendenții”, mai ales într-un mediu de conflict.

Prin urmare, instanța a statuat că interesele copiilor trebuie să prevaleze asupra celor ale bunicilor și că nu se poate impune „o relație nedorită și necerută”, cu atât mai mult dacă copiii sunt „capabili de discernământ” și au împlinit vârsta de 12 ani. .

În conformitate cu legea familiei introdusă în Italia în 2006, un copil are dreptul de a menține o relație semnificativă cu bunicii, chiar dacă părinții se despart. Bunicii au, de asemenea, dreptul de a cere unei instanțe să stabilească dacă decizia unui părinte de a le interzice accesul la nepoții lor dăunează bunăstării copilului și, prin urmare, este ilegală.

 

-----------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel