De ce sunt asigurările RCA mai ieftine în Spania decât în România? Titi Aur: "Nu au treabă cu salariile din țara respectivă" 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Expertul în conducere Titi Aur a explicat de ce se întâmplă ca asigurările auto să fie mai ieftine în anumite țări în care salariile sunt mai mari ca în România. 

Titi Aur a dat exemplul unui român din Spania care a sunat la un post de radio și a spus că el plătește asigurare mai ieftină decât ar fi plătit în România. Acesta spune că situația deși pare paradoxală, se explică prin faptul că Spania are mai puține accidente. 

"Prima de asigurare se calculează în funcție de dauna pe care au plătit-o asiguratorii în anii trecuți și este practic o simulare cu ce va urma în anul următor. Dauna a crescut. De ce a crescut dauna? Pentru că avem număr mare de accidente și atunci asiguratorul nu are cum sa facă o primă mică de asigurare pentru că noi, șoferii din România stricăm mult. Auzeam zilele trecute o intervenție a unui domn român din Spania, la un post de radio, exact pe acest subiect. El spunea că domle' la noi în Spania e mai bine, e mai ieftin cu nu știu cât. Da, pentru că în Spania se strică mult mai puțin decât la noi. Mai vin și sindicaliștii, reprezentanții șoferilor sau ai transportatorilor, cu următoarea afirmație: cum să fie prima de asigurare mare, pentru că noi avem salariile mici în România. Da, dar paguba, despăgubirea, nu are legătură cu salariul. În momentul în care eu dau cu mașina mea într-un Ferrari, Mercedes, Lamburghini, aripa aia costă la fel de mult indiferent dacă o repar în București, Suceava, la Munchen sau la Paris. Asiguratorul tot atât trebuie să plătească. Asta chiar dacă eu am salariul mic în România, iar cel din Luxemburg are de șapte ori salariul mai mare ca mine. Aripa aia în Luxemburg costă tot atât. Chiar și despăgubirile pentru victimele din mașină costă aproximativ la fel," a spus Titi Aur, conform DCNews

În România se dorește plafonarea asigurărilor RCA, al căror prețuri ar putea exploda după falimentul Euroins 

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară propune practicarea pentru o perioadă de 6 luni a tarifelor de primă RCA din martie 2022, proiectul de act normativ urmând să fie transmis luni Ministerului Finanţelor ca autoritate competentă în materia reglementării, a declarat Valentin Ionescu, director general al Direcţiei Generale Asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

"În urma analizelor de impact efectuate de ASF, având în vedere discuţiile cu principalii asiguratori din piaţă, pentru stabilizarea pieţei, şi pentru a veni in întâmpinarea consumatorilor, propunerea noastră este de practicare pentru o perioadă de 6 luni, a tarifelor de primă RCA din martie 2022. În acest sens autoritatea a aprobat în şedinţa Consiliului ASF Proiectul de act normativ pe care îl va transmite luni Ministerului Finanţelor ca autoritate competentă în materia reglementării. De precizat că, prin excepţie, în cazul în care tariful pe primă oferit este mai mic în 2023, atunci se va alege cel mai mic tarif. Pe lângă această măsură, şi pentru a ajuta în final consumatorii, ASF va discuta şi propune renunţarea la taxa percepută societăţilor de asigurare pe primele brute încasate din RCA", a declarat Valentin Ionescu.

Care sunt prețurile la RCA în România



Purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, a declarat săptămâna trecută că Autoritatea ia în calcul plafonarea tarifelor RCA, în vederea protecţiei consumatorilor.

Conform raportului din februarie publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, comparativ cu cel din august 2022, tarifele de referinţă pentru RCA cresc în medie cu 16,28%.

Astfel, pentru autovehicule sub 1200 cmc, tariful mediu de referinţă va fi de 1.210 lei (1.027 lei în august 2022), între 1201 şi 1400 cmc de 1.262 lei (1.069 lei anterior), pentru 1401-1600 cmc de 1.417 lei (1.221 lei în august 2022), 1601-1800 cmc de 1.541 lei (1.330 lei anterior) şi între 1801-2000 cmc de 1.646 lei (1.446 lei anterior).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel