Danemarca. Decizie neașteptată în cazul românului care a incendiat Parlamentul danez: „Nu am știut că SUNT ROMÂN. Aș fi renunțat la cetățenie“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un bărbat în vârstă de 32 de ani, cu rădăcini românești, a fost acuzat că a atacat Folketingul - Parlamentul danez - aruncând cu sticle cu cocktail Molooiv în sediul Palatului Christianborg, în februarie.

 În februarie, Palatul Christiansborg, sediul Parlamentului Dnez (Folket) a fost ținta unui bărbat de 31 de ani, cu rădăcini românești, care ar fi aruncat cu mai multe dispozitive de incendiere. Acum instanța din Copenhaga analizează condamnarea lui pentru se cere să fie condamnat pentru „încălcarea securității și libertății Folketing-ului și a guvernului”.

Tânărul ar fi aflat în instanță că este danez, român și iordanian deopotrivă. Acesta se află în arest din 9 februarie, când  a avut loc atacul. Pedeapsa din Articolul 113 pentru astfel de cazuri de atac este închisoarea de până la 16 ani.

Bărbatul a recunoscut faptele dar spune că intenția sa nu a fost aceea de a periclita securitatea națională, fiind un gest nebunesc.  „Este o infracțiune destul de gravă și, prin urmare, este imperativ să revocați cetățenia și să deportați inculpatul“, a spus procurorul special Sonja Hedegaard în fața instanței.

„Dacă aș fi fost conștient că aveam cetățenie în alte țări, aș fi renunțat la ele cu mult timp în urmă“

 

Magistrații au avut de analizat dacă cetățenia bărbatului ar putea fi revocată, pașaportul anulat și el deportat. S-a convenit însă că nu este nevoie de aceste măsuri. „Acuzatul nu are nicio legătură cu grupurile extremiste. Prin urmare, cazul a diferit de cazurile anterioare în care persoanele au fost private de cetățenie deoarece au renunțat la valorile daneze sau au o conexiune la o rețea teroristă“, a relatat judecătorul Thorkild Høyer, amintind că acesta are și cetățenie iordaniană și română, dobăndite prin naștere. Mama sa este româncă,iar tată iordanian.

„Dacă aș fi fost conștient că aveam cetățenie în alte țări, aș fi renunțat la ele cu mult timp în urmă“, a declarat în instanță tânărul de 32 de ani, potrivit agenției daneze Ritzau.

El a pledat vinovat în timpul procesului pentru tacul cu sticla cu cocktail molotov asupra sediului Parlamentului, dar a negat că ar fi făcut acest lucru pentru a pune în pericol guvernul sau politicienii. El a cerut timp pentru a lua în considerare apelarea verdictului.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel