Dăncilă pregătește o nouă OUG: Pensii speciale pentru primarii și viceprimarii aleși din 1992 până astăzi

Andreea Cosma |
Data publicării:

Un proiect controversat se află acum pe masa Guvernului PSD-ALDE şi ar putea fi adoptat chiar săptămâna viitoare.  Este vorba despre o Ordonanţă de Urgenţă care acordă pensii speciale tuturor aleşilor locali care au fost aleşi din 1992 încoace. Măsura face parte din Codul adminsitrativ, despre care Liviu Dragnea spunea în aprilie că îl vrea adoptat "într-o perioadă rezonabilă".

Este vorba despre funcţiile de primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene.

"Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni , prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, care au exercitat funcţii de autoritate executivă, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute de legislația privind sistemul de pensii publice sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă", se arată în proiectul Ordonanţei de Urgenţă.

 

Cum se va calcula pensia specială pentru aleşii locali

 

În acelaşi document se arată că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, beneficiază de indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

"Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. În cazul exercitării unor mandate diferite în condiţiile prevăzute la alin. (3), la calculul indemnizaţiei lunare pentru limită de vârstă se vor avea în vedere indemnizaţiile lunare brute aflate în plată, corespunzătoare pentru fiecare funcţie".

 

Aleşii condamnaţi pentru fapte de corupţie nu primesc pensii speciale

 

Proiectul ordonanţei mai precizează că, Îîn cazul în care mandatul unul ales local este incomplet, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene. Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată, la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat după suspendare.

Citeşte şi: Revoltător. Denise Rifai: Asta e BOMBA BOMBELOR. Guvernul o pregătește SĂPTĂMÂNA asta

Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.

Nu beneficiază primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene, a unei infracţiuni de corupţie.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel