Dancă: "Avem semnale privind posibile fraude legate de scrutinul de duminică"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat, sâmbătă, că sunt semnale referitoare la deficienţe cu privire la organizarea alegerilor europarlamentare de duminică şi mai multe cazuri de posibile fraude, context în care a făcut apel la autorităţi să informeze cetăţenii cu privire la scrutin, dar şi la Poliţie şi Jandarmerie.

"Avem semnale pe site-ul PNL opreştefrauda.ro privind numeroase deficienţe, unele majore, în ceea ce priveşte organizarea scrutinului de duminică. Principala problemă care ne-a fost semnalată este cea legată de adresa secţiei de votare în care este arondată persoana care doreşte să-şi exprime votul. Din cauza restricţiei impuse în lege privind obligaţia de a vota în localitatea de domiciliu doar la secţia de votare arondată şi din cauza modificărilor şi schimbărilor apărute peste noapte în ceea ce priveşte adresele secţiilor de votare la care sunt arondaţi cetăţenii, multe persoane ne-au semnalat faptul că nu ştiu astăzi unde trebuie să meargă ca să voteze", a spus Dancă, într-o conferinţă de presă.

El a indicat că la adresa registrulelectoral.ro oamenii pot afla secţia de votare la care pot merge. 

Dancă a făcut apel la cetăţenii cu iniţiativă care doresc o participare la scrutinul pentru alegerile europene şi la referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis să ajute la informarea celorlalţi cetăţeni.

"Facem apel la primari, la administratorii de bloc şi la orice cetăţean care poate ajuta în acest sens să afişeze la fiecare scară de bloc adresa secţiei se votare la care este arondată strada respectivă. Solicităm primăriilor, autorităţilor publice locale să ia toate măsurile şi să informeze cetăţenii cu privire la aceste secţii de votare", a spus purtătorul de cuvânt al PNL.

 

Obstrucționarea votului



El a prezentat o "chichiţă" care ar putea obstrucţiona rezultatul votului.

"Cetăţenii trebuie să ştie că după ce solicită buletinul de vot pentru alegerile europene şi cele două buletine de vot pentru referendum, după exprimarea votului, trebuie să semneze pentru prezenţa la vot, altfel nu este luat în considerare votul la prezenţă. Facem apel la cetăţeni să fie atenţi şi să semneze după exprimarea votului listele pentru referendum acolo unde apare numele lor", a arătat Ionel Dancă.

Liberalul a susţinut că aceste probleme indică faptul că "autorităţile responsabile de buna organizare a scrutinului de duminică încă de la început şi-au dorit boicotarea acestui scrutin, în special în ceea ce priveşte referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis".

"Facem un apel către Poliţie şi Jandarmerie, pentru că avem numeroase sesizări privind tentativele de fraudă, abuzurile comise în ceea ce priveşte exprimarea votului", a afirmat Dancă.

El a prezentat mai multe cazuri de posibile fraude, între care se numără cel al medicului din localitatea Botoşeşti Baia, din judeţul Dolj, unde primarul i-a cerut adeverinţe false pentru urna mobilă.

"Am depus deja denunţ la poliţie pentru acest abuz", a spus Dancă.

 

Angajați amenințati


Liberalul a afirmat că la Craiova angajaţii companiilor din subordinea primăriilor sunt ameninţaţi că dacă vor vota la referendum vor fi daţi afară. De asemenea, el a susţinut că în cartierul Craioviţa, duminică, vor fi adunaţi angajaţii de la Regia de salubritate şi vor fi instruiţi să nu voteze la referendum. El a susţinut că acelaşi lucru se întâmplă şi la Compania de apă şi a precizat că acest lucru este o faptă penală.

Dancă a dat exemplu şi judeţul Giurgiu, unde angajaţii din companiile din sectorul energetic controlate de ALDE trebuie să fie pregătiţi pentru deplasare în judeţ în ziua votului pentru a face campanie.

"ALDE, acest PSD mai mic, foloseşte aceleaşi tehnici şi aceleaşi instrumente de şantaj şi de fraudă electorală învăţate de la fraţii lor mai mari din PSD şi ei vor avea aceeaşi soartă, nu vor scăpa nepedepsiţi", a spus Dancă. 

El a prezentat şi cazuri din comuna Piatra, judeţul Teleorman şi Slatina, judeţul Olt, unde oamenilor li se promite 100 de lei pentru un vot pentru PSD şi să nu voteze la referendum.

Ionel Dancă a mai spus că există şi angajatori de stat sau privaţi care de "teama pierderii unor sinecuri primite de la PSD" obstrucţionează exprimarea votului de către angajaţii lor. El a indicat că la Beiuş angajaţilor unei companii li s-au reţinut cărţile de identitate, la Caraş-Severin şi Işalniţa li se promite angajaţilor 100 de lei pentru un vot pentru PSD.

"Este o faptă penală mituirea electorală", a spus purtătorul de cuvânt al PNL.

El i-a solicitat ministrului Educaţiei demiterea inspectorului şcolar din Suceava care a ameninţat un director de şcoală.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel