Guvernul a depus sesizare la CCR pe moțiunea de cenzură. Danca: "PSD, un partid de piromani care dau foc la țară"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă, a depus, vineri, la sediul CCR, sesizarea referitoare la conflictul juridic de natură constituțională determinat de moțiunea de cenzură. El critică PSD, spunând că e un „partid de piromani care dau foc la țară”, iar Guvernul este „pompier”.

„Textul moțiunii reprezintă o serie de minciuni de la un cap la altul. E clar intenția PSD de a crea haos în România, sabotând orice acțiune a Guvernului. (...) PSD e pur și simplu un partid de piromani - dau foc la țară și se uită cu satisfacție cinică cum guvernul, pe post de pompier, trebuie să stingă focul. Nu au nicio logică în acțiunile lor - în momentul de față cui i-ar folosi ca țara să nu aibă un guvern cu puteri depline?”, spune Ionel Dancă.

Ionel Dancă mai afirmă că Parlamentul trebuie să amâne dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură după luarea unei decizii de către judecătorii constituționaliști.

„Am sesizat Curtea Constituțională a României în privința unui conflict de natură constituțională provocat de depunerea moțiunii de cenzură de către PSD. Sunt mai multe argumente invocate în această sesizare. Cerem Partidului Social Democrat să amâne sau să programeze dezbaterea și votul moțiunii de cenzură după pronunțarea Curții Constituționale”, a mai spus Ionel Dancă.

Guvernul cere judecătorilor CCR să constate existența unui conflict de natură constituțională între Guvern și Parlament generat de încălcarea dispozițiilor art.113 alin.(4) coroborat cu dispozițiile art.66 alin.(1) din Constituție, urmare a depunerii moțiunii de cenzură în perioada dintre încheierea primei sesiuni ordinare și începutul celei de a doua sesiuni ordinare a Camerei Deputaților și Senatului.

„Vă solicităm să constatați că moțiunea de cenzură depusă la data de 17 august 2020 de un număr de 205 deputați și senatori, având titlul „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată” și conținutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august 2020 nu putea fi dezbătută și votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cea convocată la data de 17 august 2020 prin Decizia Președinților Camerei Deputaților și Senatului nr.3/2020, doar cu încălcarea dispozițiilor art.113 alin.(4) din Constituția României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancțiuni politice în temeiul aceleiași moțiuni de cenzură, fapt care încalcă principiul stabilității activității Guvernului. Vă rugăm să constatați că dezbaterea moțiunii nr. 2 MC/2020 este caducă deoarece fracturarea procedurii în etapa de prezentare și ulterior în etapa de dezbatere și vot se răsfrânge asupra întregii proceduri și atrage lipsirea de efecte a moțiunii inițiate la data de 17 august 2020 de un număr de 205 deputați și senatori”, se mai arată în sesizarea Guvernului.

Moțiunea de cenzură „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată” a fost depusă luni, a anunțat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

„Am depus moțiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani. În loc să vină cu soluții pe care toți românii le așteptau, guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Rezultatul îl vedem cu toții – au scăpat total de sub control pandemia, au distrus economia și au prăbușit nivelul de trai al românilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a mai spus că negociază pentru susținerea moțiunii cu toate formațiunile parlamentare, mai puțin cu PNL și PMP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel