„Dacă nu ar fi ajutorul României, am sta în întuneric ca ucrainenii, am îngheţa“ - Expert din Moldova despre pericolul deconectării de la gaze

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Asupra R. Moldova continuă să planeze pericolul deconectării de la gazele naturale de către Federaţia Rusă. Analistul Nicolae Negru afirmă că „dacă nu ar fi ajutorul României, am sta în întuneric ca ucrainenii, am îngheţa“

Declaraţia preşedintei Maia Sandu de la reuniunea "Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova", care are loc zilele acestea la Paris, precum că urmează o iarnă complicată, reprezintă o declaraţie realistă şi evidenţiază problemele grave cu care se confruntă ţara vecină. Asupra Republicii Moldova continuă să planeze pericolul deconectării de la gazele naturale de către Federaţia Rusă, susţin analiştii de la Chişinău.

În acest context, sprijinul oferit de partenerii europeni şi internaţionali, în special de către România, este vital pentru ca Republica Moldova să traverseze această perioadă dificilă, transmite Radio Chişinău.

La Paris, preşedinta Maia Sandu a spus lucrurilor pe nume, în condiţiile în care Moldiva trece printr-o criză energetică fără precedent, iar perspectivele nu sunt optimiste, apreciază analistul politic Veaceslav Berbeca.

Analist: „Dacă nu ar fi ajutorul României, am sta în întuneric ca ucrainenii, am îngheţa“

 

"Într-adevăr ne aşteaptă o iarnă complicată. Există riscul deconectării de la gaze , există riscul deconectării de la energie în valuri. În prezent importăm aproape 90% din necesarul de energie electrică din România, care ne vine în ajutor în cele mai grele timpuri. Federaţia Rusă foloseşte instrumentul energetic pentru a se răzbuna, pedepsi şi sancţiona statele care nu îi sunt loiale. Republica Moldova are propriile interese de a fi alături de lumea occidentală, civilizată şi nicidecum de a face pe placul unui stat agresiv cu tendinţe de manifestare imperialiste", a spus Berbeca.

Federaţia Rusă foloseşte nu doar metodele economice, dar şi diversioniste pentru a destabiliza situaţia în statele post-sovietice, în speţă Republica Moldova, şi a aduce la putere partide por-ruse pe care le finanţează, susţine analistul Nicolae Negru. El apreciază sprijinul oferit de Uniunea Europeană, în special de România, în condiţiile în care timp de 30 de ani reducerea dependenţei de resursele energetice ruseşti nu a constituit o prioritate pentru guvernările de la Chişinău.

"Precedentele guvernări fie că s-au lăsat şantajate, cumpărate de Rusia, fie nu le-a păsat şi în acest caz îi revine guvernării PAS să scoată Republica Moldova din acest impas. Desigur că are nevoie de ajutorul Uniunii Europene, de ajutorul României, în primul rând că e alături. Şi chiar suntem ajutaţi. Fiindcă dacă nu ar fi acum ajutorul României am sta şi noi în întuneric ca şi ucrainenii, am îngheţa", a menţionat Negru.

Expert din Moldova despre pericolul deconectării de la gaze

 

Nicolae Negru susţine că operabilitatea gazoductului Iaşi-Chişinău şi posibilitatea de a procura resurse energetice de pe piaţa Uniunii Europene diminuează din puterea loviturilor aplicate de Federaţia Rusă asupra Republica Moldova.

Analistul Anatol Ţăranu apreciază succesul istoric pe care Republica Moldova îl înregistrează în materie de politică externă reuşind să mobilizeze susţinerea din partea comunităţii internaţionale.

"Republica Moldova astăzi are cea mai mare deschidere din partea partenerilor săi de dezvoltare din occident. Ceea ce s-a întâmplat la Paris încă o dată demonstrează că politica noastră externă şi deschiderea pe calea integrării europene este direcţia cea mai de succes a activităţii guvernării, în speţă a preşedintei Maia Sandu. Fără ca acest curs de integrare europeană să fi fost amplificat de actuala guvernare, Republica Moldova pur şi simplu nu ar fi supravieţuit", a declarat Ţăranu.

Conferinţa ministerială de la Paris este a treia reuniune a "Platformei de Sprijin" pentru Republica Moldova, lansată în primăvara acestui an de România, Franţa şi Germania, pentru ca ţara noastră să poate face faţă multiplelor crize generate de războiul din Ucraina.

Primele două reuniuni, desfăşurate la Berlin şi Bucureşti, s-au soldat cu mobilizarea unui sprijin de 1,3 miliarde de euro sub formă de granturi, împrumuturi preferenţiale şi ajutor umanitar pentru Republica Moldova, potrivit Radio Chișinău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel