Cutremure Turcia: 2.921 de morţi şi 15.834 de răniţi, conform celui mai recent bilanţ

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Comunitatea turcă din Germania s-a mobilizat să trimită ajutoare pentru victimele cutremurului (Sursa foto: Agerpres)
Comunitatea turcă din Germania s-a mobilizat să trimită ajutoare pentru victimele cutremurului (Sursa foto: Agerpres)

Bilanțul total al morților în urma cutremurelor din Turcia și Siria a crescut la 4.365. Turcia anunță 2.921 de morţi şi 15.834 de răniţi.

Cutremurele violente care au zguduit luni sud-estul Turciei au provocat 2.921 de morţi şi 15.834 de răniţi, a anunţat marţi dimineaţă Afad, organismul public de gestionare a dezastrelor din Turcia, transmite AFP.

Noul bilanţ ridică numărul total al morţilor din Turcia şi Siria la 4.365.

Un seism cu magnitudinea 7,8 care a lovit luni sud-estul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, şi Siria a fost urmat de un nou seism având magnitudinea 7,6. Uniunea Europeană a activat Mecanismul de protecţie civilă. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria. De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate.

Turcia a cerut oficial ajutorul NATO, pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme. MAE român a făcut publice contactele de urgenţă dedicate românilor afectaţi de cutremurele din Turcia şi a recomandat ca liniile telefonice să nu fie ocupate.

Secretarul de stat Blinken oferă sprijinul SUA omologului turc Cavusoglu

 

Secretarul de stat american, Antony Blinken, i-a transmis omologului său turc, Mevlut Cavusoglu, să comunice ce pot face Statele Unite pentru a ajuta ţara puternic afectată de cutremur, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, informează Reuters.

Şeful diplomaţiei americane a vorbit la telefon cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu în urma cutremurului soldat cu 2.379 de morţi şi 14.483, conform celui mai recent bilanţ oficial.

"A fost foarte important ca secretarul (de stat) să vorbească cu omologul său, ministrul de externe Cavusoglu, în primă instanţă pentru a transmite condoleanţe şi pentru a clarifica... că orice am putea furniza Turciei, de care are nevoie, ar trebui să folosească telefonul şi să ne anunţe", a spus Price.

Antony Blinken a cerut luni dimineaţa conducerii Departamentului de Stat să identifice ce fonduri ar putea fi disponibile pentru a ajuta Turcia şi ONG-urile care lucrează pe teren în Siria, a spus Price.

Washingtonul a desfăşurat o echipă de asistenţă în caz de dezastre şi este în proces de desfăşurare a două echipe de căutare şi salvare urbană din Virginia şi California, care ar urma să aibă, fiecare, 79 de membri, a declarat Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

De asemenea, consulatul SUA din oraşul Adana, situat în sudul Turciei, va găzdui alte persoane care lucrează la eforturile de salvare, a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel