Cutremur cu magnitudinea de 7,8 în Turcia, aproape de Gaziantep: Sute de morți și clădiri prăbușite în două țări (Video)

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Cutremur Turcia, 6 februarie 2023
Cutremur Turcia, 6 februarie 2023

Aproape 200 de persoane au fost ucise în Turcia și Siria, după ce unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit această regiune, prăbușind clădiri și trimițând locuitorii în stradă, potrivit CNN.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade s-a produs luni dimineață, imediat după ora locală 4.00, la 23 de kilometri est de Nurdagi, în provincia Gaziantep, la o adâncime de 24,1 kilometri, a anunțat Institutul Geologic al Statelor Unite (USGS). Nurdagi este situat de-a lungul graniței dintre Turcia și Siria, iar cutremurul a fost resimțit în mai multe țări din regiune, inclusiv în Siria și Liban.

ână la această oră se știe că aproape 76 de persoane și-au pierdut viața și peste 440 au fost rănite în Turcia, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor din această țară, AFAD.

În Siria vecină, cel puțin 111 persoane au murit și peste 500 au fost rănite, a raportat televiziunea de stat siriană citând Ministerul Sănătății. Decesele au fost raportate în Alep, Latakia, Hama și Tartus.

Cutremur cu magnitudinea de 7,8 în Turcia, aproape de Gaziantep

 

Zeci de persoane sunt prinse sub dărâmături, potrivit grupului "Căștile albe", cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană, o organizație umanitară creată pentru a salva persoanele rănite în timpul conflictului. O mare parte din nord-vestul Siriei, care se învecinează cu Turcia, este controlată de forțele antiguvernamentale în contextul unui război civil sângeros care a început în 2011.

Cutremurul a avut loc luni, înainte de ivirea zorilor, când locuitorii dormeau probabil și nu erau pregătiți pentru impact. În videoclipurile din Turcia împărtășite pe rețelele de socializare se vedeau zeci de clădiri prăbușite, în timp ce locuitorii speriați se ghemuiau pe străzile întunecate în mijlocul haosului. Lucrătorii de salvare pot fi văzuți efectuând operațiuni de căutare și salvare la lanternă.

Karl Lang, profesor asistent la Școala de Științe ale Pământului și Atmosferei de la Universitatea Georgia Tech, a declarat pentru CNN că zona afectată de cutremurul de luni este predispusă la activitate seismică. "Este o zonă de falii foarte mare, dar acesta este un cutremur mai mare decât au avut vreodată în memoria recentă", a spus Lang.

Sute de morți și clădiri prăbușite în două țări

 

Jurnalistul Eyad Kourdi, care locuiește în Gaziantep și stătea cu părinții săi când s-a produs cutremurul de luni dimineață, a declarat că "s-a simțit ca și cum nu s-ar fi terminat niciodată". Când cutremurul a încetat, Kourdi și părinții săi au ieșit din casă purtând încă pijamalele, a spus el.

Replici puternice au fost resimțite în sudul și centrul Turciei. La aproximativ 11 minute după producerea cutremurului principal, cea mai puternică replică cu magnitudinea de 6,7 a avut loc la aproximativ 32 de kilometri nord-vest de epicentrul cutremurului principal. O altă replică intensă, cu magnitudinea de 5,6, s-a produs apoi la 19 minute după cutremurul principal.

Kourdi a declarat că au avut loc până la opt replici "foarte puternice" în mai puțin de un minut după ce a avut loc cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade, ceea ce a făcut ca bunurile din locuința sa să cadă la pământ. Mulți dintre vecinii săi și-au părăsit casele în urma cutremurului, a spus el.

"Sute de mii de oameni sunt afectați de acest lucru. Este frig. Este ploaie. Drumurile ar putea fi afectate, asta înseamnă mâncarea ta, mijloacele de trai, îngrijirea copiilor tăi, îngrijirea familiei tale", a declarat meteorologul CNN Karen Maginnis. "Orice în ceea ce privește culturile sau tot ceea ce crește în această regiune va fi, de asemenea, afectat. Ramificațiile acestui fenomen sunt ample și vor avea un impact asupra acestei regiuni timp de săptămâni, și luni".

Echipe de căutare și salvare au fost trimise în sudul țării, a declarat ministrul de interne al Turciei, Suleyman Soylu. AFAD, agenția pentru dezastre, a declarat că a solicitat ajutor internațional prin intermediul Centrului de Coordonare a Răspunsurilor de Urgență (ERCC), programul umanitar al Uniunii Europene.

Turica și Siria, lovite luni un cutremur devastator

 

Aproape 1.000 de voluntari de căutare și salvare au fost detașați din cel mai mare oraș din Turcia, Istanbul, potrivit guvernatorului acestuia, Ali Yerlikaya. "80 de ofițeri AFAD (agenția pentru dezastre de urgență), 27 de municipalități și ONG-uri acreditate, 968 de voluntari de căutare și salvare, 4 câini K9, 2 camioane și materiale de ajutor au fost trimise în zona afectată de cutremur", a scris Yerlikaya pe Twitter.

Guvernatorul din Gaziantep, Davut Gul, a declarat pe Twitter că "cutremurul a fost resimțit puternic în orașul nostru" și a sfătuit populația să aștepte în fața caselor și să rămână calmă. "Vă rugăm să așteptăm afară fără panică. Să nu ne folosim mașinile. Să nu aglomerăm drumurile principale. Să nu ținem telefoanele ocupate", a spus el.

Erdogan: Toate unitățile noastre relevante sunt în alertă 

 

Provincia Gaziantep are o serie de orașe mici și mijlocii, cu o populație importantă de refugiați, potrivit lui Asli Aydintasbas, cercetător la Brookings Institute. "Unele dintre aceste zone sunt destul de sărace. Unele sunt mai bogate, zone urbane... dar alte părți despre care vorbim, care par să fi fost devastate, sunt zone cu venituri relativ mai mici", a declarat aceasta.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că seismul a fost resimțit în multe părți ale țării. "Transmit cele mai bune urări tuturor cetățenilor noștri care au fost afectați de cutremurul care a avut loc în Kahramanmaraș și care a fost resimțit în multe părți ale țării noastre. Toate unitățile noastre relevante sunt în alertă sub coordonarea AFAD", a scris Erdogan pe Twitter.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel