Curs BNR euro-leu. Un analist financiar spune la ce curs se dă lupta 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Piața financiară din România traversează în aceste zile o perioadă de volatilitate accentuată, iar investitorii și traderii urmăresc cu atenție fiecare mișcare a cursului valutar, încercând să identifice un nou palier de stabilitate. După ce euro a depășit pragul psihologic de 5 lei, moneda europeană se tranzacționează acum în jurul nivelului de 5,1 lei, acolo unde pare să se dea principala bătălie din piață. 

Consultantul de strategie al XTB România, Claudiu Cazacu, afirmă că această perioadă de incertitudine este alimentată atât de factori emoționali, cât și de lipsa unor repere clare în contextul macroeconomic actual.

„Avem o dinamică mult mai volatilă decât cea cu care ne-am obișnuit pe curs, odată cu spargerea pragului de 5 lei. Incertitudinea, emoția joacă un rol important în momentul de față în piață, au jucat mai ales ieri. Iar acum, traderii caută un nou reper de echilibru”, a declarat miercuri Cazacu, subliniind că în prezent nu mai este vorba doar de un prag simbolic, ci de o reconfigurare reală a așteptărilor pieței.

După o lungă perioadă în care euro s-a stabilizat sub nivelul de 5 lei, schimbările recente sugerează că piețele au început să testeze teritoriile de peste acest nivel. „Până acum, eram obișnuiți cu niveluri ușor sub 5 lei/euro, acum, peste 5, se încearcă găsirea noului reper. Cred că piața este parțial în așteptare pentru a vedea unde se poate găsi un nou palier”, a explicat Cazacu. Consultantul adaugă că, în opinia sa, volumele de tranzacționare sunt în prezent mai mari decât de obicei, semn că interesul pentru acest moment de cotitură este ridicat.

Citește și Mesajul primit de un muncitor român de la patronul elvețian: "M-a schimbat total și nu mai sunt nemulțumit în străinătate"

BNR va interveni pentru a menține cursul valutar la maximum 5.1 lei pentru un euro

 

Nivelul de 5,1 lei/euro este, în viziunea analistului, punctul-cheie în jurul căruia se desfășoară în prezent lupta din piață. Cazacu atrage însă atenția că apetitul piețelor pentru testarea unor niveluri mai ridicate ar putea fi temperat de acțiunile Băncii Naționale a României (BNR).

„Piețele sunt dornice să testeze niveluri de peste 5,1, dar nu știu dacă și banca centrală este deschisă la a permite o mișcare prea rapidă. Nu cred că este o piață în care să lipsească banca centrală și nici o piață cuprinsă de febră speculativă”, a completat el.

Din perspectivă macroeconomică, deprecierea leului nu este total neașteptată. Claudiu Cazacu spune că exista oricum o nevoie de ajustare a cursului în această direcție. „Din punct de vedere macro, aveam nevoie de un curs ceva mai slab pentru leu și acesta a fost momentul în care el s-a declanșat”, a mai spus specialistul.

Euro, la un maxim istoric care ar putea să crească

 

Această mișcare abruptă a cursului de schimb s-a materializat marți, când euro a fost cotat de Banca Națională a României la 5,0378 lei, în creștere cu 6,03 bani (1,21%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei. A fost un nou maxim istoric, care a stârnit îngrijorare în rândul celor cu expunere valutară și a readus în atenție rolul BNR în menținerea echilibrului valutar.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale, Dan Suciu, a explicat că instituția a intervenit în piață pentru a atrage lichiditatea în exces, în condițiile în care intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ. Această mișcare a dus, inevitabil, la o creștere a dobânzilor.

Indicele ROBOR la trei luni, referință pentru calcularea costurilor creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat miercuri la 6,47% pe an, de la 6,08% în ședința precedentă, conform datelor oficiale publicate de BNR. Această majorare rapidă a dobânzilor semnalează o tensiune sporită în piața monetară, cu efecte în lanț asupra creditării și a încrederii investitorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel