Cum voia Viktor Orban să păcălească UE. Polonia și-a dat seama și cere măsuri urgente 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Rusia a început să livreze Ungariei mai mult gaz decât era prevăzut în contract
Rusia a început să livreze Ungariei mai mult gaz decât era prevăzut în contract

Planul lui Viktor Orban de a plăti cel mai mic preț pentru petrol este dat peste cap de premierul Poloniei care cere măsuri urgente. Orban a cerut Uniunii Europene o derogare de la embargoul care se dorește a fi pus pe petrolul rusesc. Ungaria ar fi continuat astfel să plătescă sume foarte mici pentru petrol în comparație cu restul Europei, care ar fi trebuit să găsescă surse alternative la prețuri mult mai mari. 

Premierul polonez propune liderilor europeni aplicarea unui „sistem de egalizare a prețurilor” în Uniunea Europeană în ceea ce privește achiziția de petrol, anunță BBC.

În timp ce Ungaria se împotrivește unei interdicții a petrolului rusesc în UE, Polonia a propus introducerea unui sistem de egalizare a prețurilor în Uniunea Europeană, astfel încât această țară să nu mai beneficieze de pe urma continuării importurilor de petrol rusesc.

Preț egalizat pentru petrol în toată Uniunea Europeană 

 

Agenția poloneză de presă PAP relatează că ar putea fi introdus un „instrument special pentru nivelarea prețului", astfel încât orice țară din UE care se opune sancțiunilor privind petrolul rusesc să nu poată folosi importurile „ca un avantaj în competiția cu alte țări", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Morawiecki rămâne însă optimist că liderii UE vor reuși să ajungă la un acord asupra unui embargo petrolier împotriva Rusiei în cadrul summitului aflat în desfășurare la Bruxelles.

Ungaria s-a opus unui plan al UE de interzicere a importurilor de petrol rusesc. Premierul Viktor Orban a susținut că trebuie găsite soluții pentru a garanta aprovizionarea cu energie a țării sale, relatează Mediafax. 

Viktor Orban: "Nu există nici un compromis"

 

"Deocamdată, nu există niciun compromis", a declarat Viktor Orban, conform cotidianului Le Figaro.

"Sunt necesare garanţii" privind aprovizionarea Ungariei cu petrol, a subliniat Viktor Orban.

"Nu am ajuns încă la un acord", a confirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen citată de agenţia Reuters.

Comisia Europeană va flexibiliza proiectul de interzicere a importurilor de petrol din Rusia, iar embargoul nu va mai fi general, astfel încât toate naţiunile din cadrul Uniunii Europene, inclusiv Ungaria, să accepte planul noilor sancţiuni împotriva Moscovei, au afirmat oficiali de la Bruxelles. Ambasadorii statelor membre UE au cerut Comisiei Europene modificarea proiectului sancţiunilor asupra importurilor de petrol din Rusia. Iniţial, Comisia Europeană propunea oprirea totală, în mod etapizat, a importurilor de petrol din Rusia, dar Ungaria a anunţat că nu va accepta acest plan, argumentând că sistemul energetic ungar ar fi grav afectat.

Conform noului proiect elaborat de Comisia Europeană la cererea reprezentanţilor statelor membre în Consiliul UE, importurile de petrol vor continua temporar prin oleoducte, în timp ce importurile de petrol la bordul navelor vor fi oprite, afirmă oficiali de la Bruxelles, sub protecţia anonimatului, citaţi de site-ul Politico.eu.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc luni şi marţi, la Bruxelles, pentru un summmit al Consiliului European. Pe agenda reuniunii figurează evoluţiile conflictului din Ucraina, apărarea europeană, energia şi securitatea alimentară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel