Cum se vor muta dosarele de la DNA la Secția specială

Oana Stanciulescu |
Data publicării:

Inițial părea că înființarea Secției speciale pentru magistrați are rostul să-i țină sub control pe procurorii și judecătorii neascultători. I se poate arăta pisica oricărui magistrat care crede că e de capul lui.

Iată însă că decizia înființării este una mult mai perversă decât s-a crezut. Din moment ce preluarea conducerii DNA și a Parchetului General s-a împiedicat de președintele Klaus Iohannis, PSD, prin Tudorel Toader, și-a făcut un parchet paralel, așa cum de altfel au sesizat chiar și jurnaliști de la publicații străine serioase.

Prima grijă după înființare secției a fost să ajungă la conducere acesteia  magistrați care să susțină deciziile ministrului Justiției, și care, pentru nimic în lume, nu ar îngroșa rândul colegilor de breaslă care protestează pe treptele parchetelor din toată țara. Nu doar să susțină deciziile ministrului, ci chiar și să mintă. Bunăoară, în urma declarațiilor procurorului Gheorghe Stan, șeful Secției speciale, s-a lăsat cu verificări. Sectia pentru procurori a CSM a decis, vineri, să sesizeze Inspecția Judiciară pentru a se efectua verificări la Secția de investigare a infracțiunilor din justitie. („As preciza faptul ca s-a vehiculat de catre seful acestei structuri faptul ca 70% dintre sesizarile in dosarele care au fost preluate de aceasta structura de la celelalte unitati de parchet ar fi din oficiu. Am in fata datele oficiale comunicate chiar de Parchetul General la momentul preluarii acestor dosare de la acele structuri catre structura specializata si vreau sa dau citire numai pe ultimii trei ani. In anul 2016, avem un total cauze de solutionat – 4.579, din care doar 94 de dosare sunt formate prin sesizari din oficiu, restul fiind denunturi si plangeri ale persoanelor nemultumite de solutiile pronuntate in cauza. Cand fac citire la aceste cifre ma refer la intreg Ministerul Public, toate parchetele Curtilor de Apel, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, parchete militare, DNA si DIICOT. Deci, 94 din 4.579 este undeva un procent de 2% sesizari din oficiu. Pentru anul 2017, avem total cauze de solutionat – 4034, dintre care 77 sunt cu sesizari din oficiu. Rezulta un procent de 1,9% cauze sesizate din oficiu. Si in primul semestru al anului 2018 avem 2.321 cauze de solutionat, dintre care 39 cauze din oficiu, respectiv un procent de 1,6% din numarul total al acestuia”, a spus procurorul Cristian Ban, citat de Agerpres).

A doua grijă a fost să existe sesizări privind unul sau mai mulți magistrați din dosarele sensibile, aflate pe rolul DNA, pentru a putea fi preluate de Secția specială. Până acum s-a întâmplat deja cu două dosare importante – Te Drum și cel al lui Sebastian Ghiță. La ședința de judecată de luni a lui Ghiță nu a mai participat un procuror al DNA, ci un reprezentant al Sectiei speciale pentru investigarea magistraților

Și acesta este doar începutul. Cu siguranță vor urma și alte dosare pe care Secția de investigare a infracțiunilor din justitie le va prelua de la DNA, în care vor apărea pe nepusă masă sesizări privind un procuror implicat direct sau indirect în cauza respectivă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel