Cum a devenit colindatul de Halloween o tradiție. Care este istoria acestei sărbători

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Cum a devenit colindatul de Halloween o tradiție. Care este istoria acestei sărbători  / Foto: Unsplash
Cum a devenit colindatul de Halloween o tradiție. Care este istoria acestei sărbători / Foto: Unsplash

În fiecare an, pe 31 octombrie, copiii se îmbracă în costume și merg din ușă în ușă pentru a primi dulciuri. Aceasta este o tradiție relativ modernă - dar originile sale pot fi urmărite până la celți și chiar inspirate din datinile de Crăciun.

În fiecare an, pe 31 octombrie, adulții primesc copiii costumați, gata să îi sperie, cu brațele întinse și o pungă deschisă pentru bomboane. În vremurile moderne, colindatul a devenit o tradiție aproape sacră de Halloween în Statele Unite, însă se răspândește ușor și în România.

Cu toate acestea, istoricii spun că originile copiilor care merg prin vecini pentru dulciuri ar putea să dateze de la vechile sărbători celtice sau chiar de la obiceiul de a merge la colindat de Crăciun. Iar expresia în sine datează din anii 1920, când farsele de Halloween puneau pe jar orașe întregi. Iată cum a evoluat colindatul.

 

Care este originea Halloween-ului

 

Se crede că Halloween-ul datează de peste 2.000 de ani, de la Samhain, o zi de Anul Nou celtic care cădea pe 1 noiembrie. Demonii, zânele și spiritele morților se plimbau pe Pământ în noaptea de dinainte, când separația dintre lumea celor vii și cea a morților era subțire. 

Celții aprindeau focuri de tabără și ofereau daruri de mâncare, sperând să câștige favoarea spiritelor celor care muriseră în anul trecut. De asemenea, se deghizau pentru ca spiritele morților să nu-i recunoască.

Samhain s-a transformat mai târziu, în secolul al șaptelea, în Ziua Tuturor Sfinților sau Ziua Tuturor Sfinților, pe măsură ce liderii creștini au cooptat sărbătorile păgâne. Dar noaptea de dinainte a continuat să fie observată cu focuri de tabără, costume și parade sub noul nume de All Hallows' Eve - mai târziu "Halloween".

Imigranții europeni au adus apoi Halloween-ul în Statele Unite, iar sărbătoarea a devenit populară în anii 1800, când imigrația irlandezo-americană a explodat.

Obiceiurile și credințele lor populare au fuzionat cu tradițiile agricole existente, ceea ce înseamnă că Halloween-ul a făcut incursiuni în ocultism, dar a rămas ancorat în recolta de toamnă. De-a lungul anilor, sărbătoarea a devenit un prilej pentru copii de a se costuma în fantomele de care se temeau strămoșii lor peste tot în lume.

 

Cum a devenit tradiția colindatul sau colindatul

 

Dar cum au evoluat acele tradiții celtice în una în care copiii se costumează pentru distracție și dulciuri - nu pentru a se proteja de spirite? 

Potrivit celei de-a cincea ediții a cărții Holiday Symbols and Customs, încă din secolul al XVI-lea, în Anglia se obișnuia ca cei săraci să meargă la cerșit în Ziua Tuturor Morților, iar copiii au preluat în cele din urmă acest obicei. La acea vreme, era popular să le oferi copiilor prăjituri cu cruci deasupra, numite "prăjituri pentru suflete", în schimbul rugăciunilor în numele tău.

Lisa Morton, autoarea cărții Trick or Treat: A History of Halloween, a urmărit una dintre primele mențiuni ale sărbătorilor tipice de Halloween până la o scrisoare a reginei Victoria despre petrecerea Halloween-ului în jurul unui foc de tabără în Scoția, în 1869. 

"După ce am făcut circuitul Castelului", se spunea în scrisoare, "restul torțelor au fost aruncate într-o grămadă în colțul de sud-vest, formând astfel un mare foc de tabără, care a fost rapid mărit cu alți combustibili până când a format o masă arzătoare de proporții uriașe, în jurul căreia s-a dansat cu multă energie."

Morton scrie că oamenii din clasa de mijloc americană erau deseori dornici să își imite verii britanici, ceea ce ar explica o povestire tipărită în 1870 care prezenta Halloween-ul ca pe o sărbătoare engleză celebrată de copii cu ghicitul și jocuri pentru a câștiga dulciuri. 

Cu toate acestea, Morton scrie că este posibil ca colindatul să fie o tradiție mai recentă care, în mod surprinzător, ar fi putut fi inspirată de Crăciun. 

Un obicei popular de Crăciun din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, numit belsnickling, în zonele estice ale Statelor Unite și Canadei, era similar cu "trick-or-treating": Grupuri de participanți costumați mergeau din casă în casă pentru a face mici trucuri în schimbul mâncării și băuturii. Unii "belsnicklers" chiar îi speriau în mod deliberat pe copiii mici din case înainte de a-i întreba dacă au fost suficient de cuminți pentru a câștiga un tratament. Alte descrieri timpurii spun că cei care împărțeau dulciurile trebuiau să ghicească identitatea petrecăreților deghizați, oferind mâncare celor pe care nu îi puteau identifica.

În secolul al XIX-lea, "trucurile" - cum ar fi zdrăngănitul ferestrelor și legarea ușilor - erau deseori făcute să pară ca și cum forțele supranaturale le-ar fi invocat. Unii oameni ofereau dulciuri ca o modalitate de a-și proteja casele de farsori, care puteau face ravagii dezasamblând echipamentul agricol și reasamblându-l pe un acoperiș. Până la începutul secolului XX, unii proprietari de proprietăți au început chiar să riposteze, iar legislatorii au încurajat comunitățile să țină copiii sub control prin distracție sănătoasă.

Aceste farse au dat probabil naștere la utilizarea expresiei "trick-or-treat". Barry Popik, un etimolog, a urmărit cea mai veche utilizare a expresiei în legătură cu Halloween-ul până la un articol dintr-un ziar din Alberta din 1927 care relata despre farsori care cereau "trick or treat" la case.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel