Criză politică în Italia: Deputaţii italieni susţin politica lui Draghi privind Ucraina, în ciuda sciziunii partidului M5S

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Deputaţii italieni au votat miercuri în favoarea susţinerii politicii premierului Mario Draghi privind Ucraina, după ce principalul partid din coaliţia guvernamentală, Mişcarea 5 Stele (M5S), s-a scindat din cauza divergenţelor sale interne pe acest subiect, transmite AFP.

După invazia rusă asupra Ucrainei, şeful guvernului italian a adoptat o linie fermă de susţinere a Kievului, livrându-i acestuia arme şi sprijinind sancţiunile europene împotriva Rusiei, în pofida dependenţei Italiei faţă de gazul rusesc.

Dar această poziţie a guvernului de la Roma a amplificat tensiuni deja existente în interiorul M5S. Astfel, în timp ce ministrul de externe Luigi Di Maio şi-a acuzat propriul partid că subminează eforturile guvernului de a sprijini - în special cu arme - Ucraina şi că slăbeşte astfel poziţia Italiei în cadrul UE, liderul formaţiunii, Giuseppe Conte, s-a declarat susţinător al unei soluţii diplomatice în conflictul ruso-ucrainean şi a cerut guvernului italian să înceteze livrările de arme către Ucraina.

În final, Luigi Di Maio a părăsit miercuri partidul împreună cu un grup de circa 60 de deputaţi şi a anunţat crearea unei noi formaţiuni, pe care a denumit-o ''Insieme per il Futuro'' (Împreună pentru Viitor).

Până să se producă această scindare, partidul M5S fusese principala forţă politică în parlamentul de la Roma, obţinând 33% din voturi la ultimele alegeri legislative, în 2018. Dar între timp popularitatea sa a scăzut semnificativ, până la circa 13% conform sondajelor, din cauza intrării în coaliţia guvernamentală a proeuropeanului Mario Draghi, pierzând astfel din identitatea sa de formaţiune anti-sistem.

Formaţiunea cu cei mai mulţi parlamentari devine acum partidul de extremă dreapta Liga, condus de Matteo Salvini, care de asemenea se regăseşte în coaliţia guvernamentală. Acesta a apreciat că actuala coaliţie va merge mai departe şi guvernul lui Draghi nu va cădea, o părere similară fiind exprimată şi de fostul premier social-democrat Matteo Renzi, în prezent lider al partidului Italia Viva.

De altfel, politica premierului Draghi faţă de Ucraina a fost susţinută în votul de miercuri de 410 deputaţi, numai 29 votând împotrivă, urmând să se desfăşoare un vot şi în Senat.

Totuşi, unii comentatori cred că guvernul de coaliţie - care include aproape toate marile partide italiene - ar putea începe să se fragmenteze înaintea alegerilor legislative de anul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel