Criza migranților se adâncește. Rusia şi Belarus desfăşoară exerciţii militare comune în apropierea frontierei poloneze

Mihaela Horchidan |
Data publicării:
Rusia răspândește știri false pentru a submina sprijinul polonezilor pentru refugiați
Rusia răspândește știri false pentru a submina sprijinul polonezilor pentru refugiați

Armata rusă şi cea belarusă au anunţat astăzi că desfăşoară exerciţii aeriene comune în vestul Belarusului, în apropierea graniţei cu Polonia, aflată în centrul unei crize a migraţiei, informează AFP.

Într-un comunicat al Ministerului Apărării din Belarus, se precizează că o unitate "tactică" de paraşutişti din ambele ţări se antrenează pe un câmp din regiunea Grodno. Acesta a adăugat că în manevre au fost implicate avioane ruseşti IL-76 care transportă trupe şi elicoptere ale forţelor belaruse, scrie Agerpres. ''După salturi, paraşutiştii ruşi şi belaruşi efectuează o serie de exerciţii de luptă, constând în special în ocuparea şi menţinerea unei poziţii, căutarea şi eliminarea ţintelor", detaliază comunicatul ministerului.

Potrivit Ministerului Apărării de la Minsk, aceste exerciţii tactice reprezintă un răspuns la "creşterea activităţii militare în apropierea graniţei cu Belarus", a explicat acesta, citat de EFE. Cele două părţi au declarat că, odată ce unităţile ruseşti şi belaruse îşi vor încheia misiunea, acestea se vor întoarce la locurile lor obişnuite de desfăşurare.

 

Preşedintele belarus Aleksander Lukaşenko i-a cerut ajutorul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin



Preşedintele belarus Aleksander Lukaşenko a recunoscut joi, 11 noiembrie, că i-a cerut ajutorul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru a păzi graniţa cu UE, iar Moscova a trimis miercuri şi joi bombardiere strategice Tu-22 şi Tu-160. Președintele belarus a explicat că avioanele, care vor efectua patrule regulate ''având în vedere situaţia creată atât în aer, cât şi la sol'', vor survola frontiera cu Polonia şi statele baltice vecine - toate ţări membre NATO -, dar şi cu Ucraina.

Moscova, care în această săptămână a prelungit cu 25 de ani prezenţa armatei sale pe teritoriul belarus, sprijină Minskul în confruntarea sa cu Polonia şi restul UE, scrie EFE, potrivit Agerpres, totul în contextul în care mii de migranţi, în principal din Orientul Mijlociu, sunt blocaţi în condiţii dificile la graniţa dintre Belarus şi Polonia.

În aceste condiții, criza din Europa de Est provoacă tot mai multă îngrijorare în comunitatea internaţională. În plus, situația tensionată a reprezentat și subiectul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel