„Deocamdată nu putem specula asupra efectelor. (...) Am trimis o statistică ieri la Curtea Constituţională, în care am arătat că în perioada 2003 - 2018 au fost soluţionate 170 de cauze care intră sub incidenţa Legii 78/2000”, a spus șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea.
Întrebată cum îşi explică faptul că timp de 15 ani nu a invocat nimeni o ilegalitate a compunerii instanţelor specializate, Cristina Tarcea a răspuns: „Sigur că există o explicaţie, completurile au fost alcătuite conform legii”.
Citește și Cristina Tarcea, acuzaţii dure la adresa lui Florin Iordache: Este un ABUZ
Iordache susţine în sesizare că există un conflict de natură constituţională între Înalta Curte şi Parlament, deoarece ÎCCJ nu a constituit completurile specializate aşa cum prevede Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Iordache a preluat în sesizare strategia avocaților în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare.
Florin Iordache reclamă „refuzul explicit al ICCJ de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare prin neconstituirea, în cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de completuri de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor de corupţie şi a infracţiunilor asimilate”.
Citește și Tarcea, REPLICĂ pentru Tăriceanu: „În ceea ce privește datul demisiilor, probabil mi-o voi da"
De partea cealaltă, Cristina Tarcea a solicitat respingerea ca inadmisibilă a sesizării făcute de Iordache, justificând, pe baza jurisprudenței CCR, că atributul sesizării Curții nu poate fi delegat de președintele Camerei Deputaților.
[citeste si]