Cresc din nou prețurile în România. Isărescu anunță că cifrele sunt mai rele decât s-a așteptat 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

BNR avertizează asupra unei inflații mai ridicate pe termen scurt, cu perspective de fluctuații semnificative în 2025. Asta înseamnă că prețuriel vor crește din nou. 

Noile evaluări publicate de Banca Națională a României (BNR) indică o deteriorare a perspectivei privind inflația, mai ales pe termen scurt, conform minutei ședinței de politică monetară din 8 noiembrie 2024.

Rata anuală a inflației este prognozată să crească ușor până la sfârșitul anului, urmată de fluctuații semnificative în prima jumătate a lui 2025. În aceste condiții, inflația va rămâne peste intervalul țintit și semnificativ mai ridicată decât proiecțiile anterioare.

Totuși, începând cu 2026, se anticipează o scădere a inflației sub limita superioară a țintei, cu menținerea acesteia în apropierea acestui prag până la finalul orizontului de prognoză.

Astfel, BNR estimează o rată anuală a inflației de 4,9% la finele lui 2024, 3,5% în decembrie 2025 și 3,3% la finalul orizontului de prognoză, valori ușor mai ridicate față de cele indicate în raportările anterioare.

Factorii care alimentează inflația

BNR arată că evoluțiile recente sunt influențate de mai mulți factori, printre care:

Efecte de bază rezultate din modificările legislative din domeniul energiei, aplicate în aprilie 2024;Seceta severă din acest an, care a afectat agricultura și a generat creșteri de prețuri pentru alimente și energie;Creșterea cotațiilor mărfurilor, cu impact asupra prețurilor produselor de bază.

Pe termen mediu, acțiunea dezinflaționistă a factorilor de ofertă va domina, în special datorită efectelor de bază asupra prețurilor non-alimentare, prețurilor administrate și produselor din tutun.

În ceea ce privește combustibilii, se anticipează că dinamica prețurilor va rămâne sub nivelurile prognozate anterior, pe fondul scăderii cotațiilor țițeiului.

Riscurile externe și interne

Balanța riscurilor rămâne înclinată în sens ascendent, iar sursele majore includ:

Evoluțiile prețurilor la energie și alimente, influențate de legislația din domeniu și de seceta prelungită;Instabilitatea cotațiilor țițeiului și a altor materii prime, amplificată de tensiunile geopolitice.

Pe de altă parte, presiunile inflaționiste generate de cererea agregată ar putea fi mai moderate, întrucât excedentul de cerere este așteptat să scadă progresiv în următoarele șase trimestre. Totuși, pe termen scurt, consumul privat din 2024 și creșterea costurilor cu forța de muncă din sectorul privat rămân factori de presiune asupra inflației.

Minuta BNR reflectă o situație economică tensionată, cu riscuri importante atât din partea factorilor interni, cât și externi, ce vor influența dinamica inflației în anii următori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel