Costul carburanţilor continuă trendul descrescător: Prețul benzinei, sub cel de la începutul anului

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Preţul carburanţilor continuă trendul descrescător astfel că, astăzi, pentru prima dată, preţurile din benzinării se situează sub cele de la începutul anului.

Este o evoluţie aşteptată atât de analiştii pieţei cât şi de autorităţi, iar cotaţiile petrolului Brent indică faptul că această tendinţă se va păstra în perioada următoare. Benzina standard a scăzut până la 6,50 bani, în timp ce motorina a ajuns la 7,89 de bani, preţuri pe care nu le-am mai văzut din februarie 2022, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

Statisticile Peco-online arată că, faţă de luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 11,6 procente, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de litri costă astăzi cu 42 de lei mai puţin decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, preţul mediu s-a diminuat cu 5%, ceea ce înseamnă că un plin costă cu 21 de lei mai puţin decât acum o lună.

Costul carburanţilor continuă trendul descrescător: Prețul benzinei, sub cel de la începutul anului

 

Raportat la dolar, moneda în care se tranzacţionează combustibilul, scăderea este chiar mai pronunţată, însă noi nu o simţim ca atare din cauza deprecierii leului în faţa monedei americane. La nivel european, România se află pe locul opt în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Croaţia, Cipru, Ungaria, Malta Polonia şi Slovenia. În cazul motorinei, ţara noastră este situată pe locul şapte, după Bulgaria, Franţa, Ungaria, Malta, Polonia şi Slovenia.

Conform aşteptărilor analiştilor şi uitându-ne la cotaţiile petrolului, preţul combustibililor va continua să scadă - petrolul Brent se tranzacţionează în ultima săptămână la valori între 85-88 de dolari barilul, din nou cea mai scăzută cotaţie după izbucnirea războiului Ucraina.

Pe fond, piaţa revine către cotaţiile de stabilitate, după ce Europa a trecut de şocul repornirii economiei după pandemie, dar şi după cel cauzat de războiul din Ucraina. Mai mult, piaţa reuşeşte din ce în ce mai bine să facă faţă cererii prin surse de aprovizionare noi, după ce petrolul rusesc a creat un gol de oferte din cauza sancţiunilor impuse de comunitatea internaţională, potrivit Rador.

Luna trecută, coaliția de guvernare a decis, în ședință, ca măsura de compensare a carburanților cu 50 de bani per litru să rămână în vigoare încă trei luni. Este vorba atât motorină, cât și de benzină.

Schema de compensare voluntară cu 50 de bani la benzină şi motorină a intrat în vigoare pe 1 iulie. Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat și jumătate de distribuitori. Compensarea este evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil.

Ciucă: Preţul carburantului la pompă va fi compensat cu 50 de bani

 

„Guvernul României continuă să implementeze măsurile de protejare a cetăţenilor şi economiei de efectele crizei pe care o traversăm. Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se aplică direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă şi Guvern, între Guvern şi populaţie, precum şi mediul de afaceri am luat decizia să aplicăm această măsură, O măsură care a fost, de asemenea, adoptată şi de alte ţări (...) vorbim de Spania şi Franţa”, a declarat Ciucă, în luna iunie, la Palatul Victoria.

Premierul a adăugat că măsura implică atât responsabilitatea Guvernului, cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel