Corriere della Sera: TRAGEDIA badantelor românce scăpate din "iadul italian"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Soarta tragică a miilor de românce care lucrează ca badante în Italia a intrat în atenția presei din Peninsulă. 

Prestigiosul cotidian "Corriere della Sera" publică un amplu reportaj despre "Sindromul Italia", fenomenul social care afecteaza mii de românce care lucrează ca badante în Italia. Materialul prezintă mărturii cutremurătoare și cifrele statistice îngrijorătoare pentru un fenomen cu adevărat tragic.

"Am revenit în România. Am avut atacuri de panică, plângeam. Cei doi copii s-au uitat la mine ca la un străin. În cele din urmă au plecat de acasă. Mai bine... Am avut o viață de trăit. Mi-am pierdut-o în Italia", spune Nicoleta, fostă badantă în Italia, în prezent internată la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași.

"La Institutul de Psihiatrie Socola din Iași sunt spitalizate mai mult de 200 de persoane pe an. Depresie, lipsa somnului, tendințe de suicid. Sindromul Italia este mai mult decât o boală, este un fenomen social social", spune medicul primar Petronela Nechita, citată de cotidianul italian.

Povești cutremurătoare din "Iadul Italian"


Nicoleta a îngrijit un pensionar italian bolnav de Alzheimer.

"În fiecare zi le aud vocile. A lui, bolnav de Alzheimer și ale soției sale. Am în minte casa din Treviso: o închisoare fără somn și fără permisiune, nici sâmbăta, nici duminica. Pe ei îi visez în fiecare seară. Două zombie! M-au rănit!", spune Nicoleta. 

Carmen, 58 de ani, din care 10 petrecuți în localitatea Biella: "Aveam voie să mă spăl o dată pe săptămână. Îmi verificau mâncarea. Și apa trebuia să o încălzesc pe radiatoare. Acum, în familie, nimeni nu mă mai suportă: sunt ca un spion, remarc ce se consumă, sunt obsesivă. Italia m-a făcut așa".

"Italienilor nu le pasă de părinții lor. Angajează o îngrijitoare și își văd de viața lor"

 

"Așa sunt italienii, nu le pasă de părinții lor, își iau un îngrijitor și pa, își văd de viața lor", spune Elena Alexa, 60 de ani, care a îngrijit bătrâni timp de cinci ani.

"Am lucrat la Verona, la negru. Mi-au dat puțin de mâncare: am ajuns la 50 de kilograme, am avut grijă de un bătrân care cântărea o sută. Am avut dreptul la șase jumătăți de mere pe săptămână: în fiecare zi mâncam jumătate și păstram cealaltă jumătate. Mi-au pus un pat pe coridorul unde dormea câinele. Ca în Iad. Și cuvintele rele: româncă... voi toți ați murit de foame! Am avut atacuri de panică, o durere fixată în gât. Între timp, familia mea era în ruină. Mi-am lăsat părinții în grija altora. Copilul meu dormea cu poza mea sub pernă, mereu tremura, mă chema. La 19 ani el avea deja părul alb", povestește Elena Alexa.

Copii rămași acasă suferă foarte mult, mai notează cotidianul italian, avansând și niște cifre statistice îngrijorătoare: peste 750.000 de copii sunt "orfani albi", un termen care desemnează copii abandonați forțat de părinți, care au plecat în căutarea unui trai mai bun.

Sursa: Reportajul "Sindromul Italia, la clinica badantelor noastre", publicat de Corriere della Sera.

[citeste si]

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel