Coronavirus Italia. Guvernul răspunde: Pot să merg în vizită sau să mănânc la rude?

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul Italiei vine în sprijinul românilor care se află pe teritoriul țării lor cu explicații punctuale, traduse în limba română, din prevederile Decretului IoRestoAcasa.

Ambasada României în Italia anunță că pe siteul Ministerului de Afaceri Externe al Italiei sunt traduse în limba română o serie de întrebări și răspunsuri frecvente despre decretul #iorestoacasa. Precizăm că măsurile sunt valabile până pe 13 aprilie, inclusiv!

Așadar, la întrebarea „Pot să merg în vizită sau să mănânc la rude?“, autoritățile din Italia clarifică: NU, nu este o deplasare necesară și, prin urmare, nu se află printre deplasările admise de decret.

Pot merge pentru a ajuta o rudă sau un prieten, care sunt lipsiți de autonomie?
Da, aceasta reprezintă o situație de necesitate. Dacă este vorba de vârstnici, luați în considerare faptul că ei reprezintă cele mai vulnerabile categorii, așadar, încercați să îi protejați de contacte cât mai mult posibil.

Pot ieși din casă pentru a arunca deșeurile menajere?
Da, respectând regulile obișnuite deja în vigoare în fiecare localitate. De asemenea, se derulează în continuare activitățile de reciclare, colectare și gestionare a deșeurilor.

Pot ieși cu animalul meu de companie?


Da, pentru nevoile sale fiziologice, dar nu în grup și păstrând distanța de cel puțin un metru față de alte persoane.

Putem duce animalele domestice la veterinar?
Da, pentru nevoi urgente. Verificările de rutină trebuie amânate. Controalele veterinare care sunt necesare și care nu pot fi amânate pot avea loc numai prin programare și, în orice caz, asigurând poziționarea clienților printr-un raport de unu la unu, astfel încât să fie evitat contactul apropiat și prezența clienților în sălile de așteptare. Specialistul și personalul trebuie să poarte echipament de protecție individuală adecvat (mănuși și mască).

Accesul în parcuri sau grădini publice este permis?
Nu. Accesul public în parcuri, vile, zone de joacă și grădini publice este interzis.

Câți pasageri pot călători cu autoturismul? Este posibil să mergem două persoane pe motocicletă?
Mașinile pot fi folosite de mai mulți pasageri numai dacă se respectă distanța minimă de un metru. Nu este posibil să mergeți cu motocicleta în doi, deoarece distanța minimă de un metru nu este posibilă. Aceste restricții nu se aplică dacă autovehiculele sunt folosite doar de persoanele care locuiesc împreună.

Cum trebuie să se comporte lucrătorii transfrontalieri?


Lucrătorii transfrontalieri vor putea intra și ieși, atât cu mijloace private cât și publice, din zonele în cauză, pentru a ajunge la locul de muncă sau pentru a se întoarce acasă. Persoanele interesate vor putea demonstra deplasarea din motive de muncă prin orice mijloc, inclusiv prin declarație pe propria răspundere sau printr-un alt document care demonstrează un raport de muncă în statul vecin (vezi precizările precedente).

Care sunt regulile pentru deplasările din și înspre străinătate?
Această rubrică este în curs de actualizare. Pentru informații urgente consultați site-ul Ministerului Afacerilor Externe și al Cooperării Internaționale.

Mă întorc din străinătate. Pot cere unei persoane să mă ia cu mașina de la aeroport, gară sau port?


Da, dar poate veni o singură persoană, care locuiește sau are același domiciliu cu dumneavoastră, fiind preferabil să aibă echipament de protecție. Deplasarea aceasta se numără printre cazurile de „urgență absolută", și trebuie să fie indicată în declarația pe propria răspundere furnizată prin intermediul formularului pus la dispoziție de Ministerul de Interne, de completat în întregime, indicând în mod special traseul parcurs și domiciliul de destinație. Aveți obligația de a comunica imediat intrarea în Italia Departamentului de Prevenire, pentru a fi supus supravegherii sanitare și izolării de bună-credință, precum și obligația de a comunica prompt eventuala apariție de simptome COVID-19 către autoritatea sanitară.

Cetățenilor străini li se aplică aceleași restricții la deplasări ca și cetățenilor italieni?
Da, restricțiile sunt valabile pentru toate persoanele care se află sau care intenționează să intre sau să părăsească teritoriul italian, indiferent de naționalitate.

Alte întrebări și răspunsuri puteți afla accesând pagina Ministerului Afacerilor Externe din Italia, în limba română.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel