Coronavirus. Ambasadele României îşi modifică programul

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Mai multe ambasade ale României au anunţat suspendarea activităţii cu publicul pe o perioadă nedeterminată ca urmare a măsurilor adoptate de către autorităţile locale în contextul epidemiei de coronavirus şi în scopul protejării cetăţenilor români. Acestea informează totodată despre măsurile din ţările respective în postări pe site-urile şi paginile lor de Facebook, reamintind la unison cetăţenilor români să se informze din surse oficiale.

Ambasadele României în Italia, Spania, Regatul Unit, Republica Moldova, Republica Cehă au anunţat suspendarea acestor activităţi începând din 16 martie 2020, în timp ce Ambasada din Statele Unite va aplica măsura din 17 martie.

Prin urmare, programările stabilite pentru perioada următoare vor fi anulate. Un mesaj în acest sens va fi transmis fiecărui utilizator în parte pe adresa de e-mail utilizată la crearea contului pe www.econsulat.ro.

Decizia este justificată de necesitatea de a evita situaţia în care aglomerările din spaţiile publice ale birourilor consulare pot constitui circumstanţe de propagare a COVID-19 în rândul cetăţenilor români, fie că este vorba de cei care au nevoie de servicii consulare sau de cei care le prestează.

 

Ambasadele României, program modificat



Secţiile consulare ale acestor ambasade vor continua să asigure asistenţă consulară pentru cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite şi vor efectua servicii consulare în situaţii de urgenţă, temeinic justificate, determinate de necesităţi deosebite (ex.: decese, accidente, acte solicitate de autorităţile locale în contextul pandemiei etc.).

De îndată ce activitatea cu publicul va fi reluată, vor fi luate toate măsurile necesare pentru a asigura posibilitatea reprogramării tuturor solicitanţilor ale căror programări iniţiale au fost anulate.

Ambasadele României în Germania şi Belgia nu au suspendat activitatea cu publicul, dar au luat o serie de măsuri stricte pentru a minimaliza riscul asociat prestării serviciilor consulare în aceste condiţii.

''Ne dorim să vă putem servi în continuare şi facem eforturi deosebite pentru a vă asigura un mediu cât mai sănătos atunci când veniţi la sediul secţiei consulare a Ambasadei. Urmărim cu atenţie actualizările şi respectăm recomandările atât ale autorităţilor germane, cât şi pe cele transmise de la Bucureşti, astfel încât să putem stabili cea mai corectă abordare în această perioadă dificilă'', scrie Ambasada României în Germania într-o postare publicată duminică pe pagina sa de Facebook.

Tot duminică, Ambasada României în Franţa informează că această ţară a fost inclusă în zona galbenă din lista ţărilor/regiunilor afectate de pandemia provocată de noul coronavirus. Măsura se aplică din 15 martie, orele 21:00. Acest lucru înseamnă:
- Izolarea voluntară (în domiciliul declarat la intrarea în ţară), pentru o perioadă de 14 zile, pentru toţi cei care sosesc din Franţa în România şi care NU prezintă simptome.
- Dacă pe durata celor 14 zile apar simptome specifice infecţiei cu noul coronavirus, cei aflaţi în izolare trebuie să apeleze la 112.
- Un echipaj al serviciului de ambulanţă va veni şi va preleva probe în vederea testării.
- În funcţie de rezultatul testării, starea pacientului şi necesarul de îngrijiri medicale, se vor lua măsuri pentru rămânerea în izolare la domiciliu, trecerea în carantină sau internarea cazurilor confirmate şi aplicarea tratamentului specific.

 

Informaţii despre măsurile luate de fiecare stat


Ambasadorul României la Madrid, Gabriela Dancău, a adresat duminică un mesaj atât rezidenţilor români, cât şi turiştilor şi persoanelor aflate temporar în Spania, privind instituirea stării de urgenţă şi restricţiile în vigoare pe întreg teritoriul acestei ţări. Ea le recomandă cetăţenilor români rezidenţi să renunţe la călătoriile care nu sunt esenţiale, iar turiştilor români să se întoarcă în România. Ambasadoarea a amintit că transportul public va opera la nivel redus, întrunirile publice nu sunt permise, majoritatea magazinelor altele decât cele care vând alimente sau produse esenţiale sunt închise, la fel şi barurile, restaurantele şi terasele, şcolile, universităţile, parcurile şi plajele.

''Turiştilor români din Spania le recomand să revină în România cât mai repede. Guvernul spaniol nu a interzis zborurile internaţionale'', spune Gabriela Dancău în mesaj, avertizând că ''situaţia este volatilă şi se poate schimba foarte repede''.

''Cetăţenilor români care sunt rezidenţi în Spania le recomand să evite orice călătorie care nu este absolut necesară şi să nu călătorească spre România. E important să nu periclitaţi siguranţa celor de acasă. Actualizăm mereu site-ul si pagina de Facebook a ambasadei unde vă vom ţine la curent cu ultimele informaţii'', spune ambasadoarea.

Ambasada României în Ucraina a informat sâmbătă despre restricţiile de călătorie pe teritoriul acestei ţări, impuse de autorităţile ucrainene în contextul evoluţiei pandemiei de SARS COV 2 (COVID-19), pentru stoparea răspândirii epidemiei.

Astfel din 16 martie 2020, ora locală 00.01 şi până pe 03 aprilie 2020, cetăţenilor străini şi apatrizilor nu li se va permite trecerea frontierei de stat a Ucrainei, în scopul intrării pe teritoriul Ucrainei, precum şi în scop de tranzit (cu excepţia persoanelor care deţin permis permanent sau temporar de şedere în Ucraina; cetăţenii străini membrii de familie ai unor cetăţeni ucraineni; personalul misiunilor diplomatice şi al organizaţiilor internaţionale acreditate în Ucraina).

Din 17 martie 2020, ora locală 00.01 şi până pe 03 aprilie 2020, se suspendă toate cursele de transport internaţionale regulate, efectuate cu avionul, trenul sau autocarul spre/dinspre Ucraina.

Ambasada menţionează că, în perioada menţionată, trecerea frontierei româno-ucrainene se va putea face prin punctele de trecere a frontierei de stat dintre România şi Ucraina Halmeu-Dyakovo şi Siret-Porubne (pe sensul spre România fără restricţii). Punctele de trecere a frontierei sunt deschise pentru traficul auto. Punctul de trecere a frontierei Solotvino-Sighetu Marmaţiei este închis temporar de către partea română.

De asemenea, traficul de mărfuri este deschis în ambele sensuri prin cele două puncte de trecere menţionate mai sus. Conducătorii autovehiculelor de transport mărfuri vor fi supuşi unor măsuri epidemiologice şi sanitare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel