Coreea de Nord a lansat astăzi o rachetă balistică "de pe un submarin" și va testa o bombă nucleară în această lună, afirmă oficialii americani

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Coreea de Nord a lansat astăzi o rachetă balistică "de pe un submarin" și va testa o bombă nucleară în această lună, afirmă oficialii americani
Coreea de Nord a lansat astăzi o rachetă balistică "de pe un submarin" și va testa o bombă nucleară în această lună, afirmă oficialii americani

Coreea de Nord și-a continuat testele provocatoare de armament, lansând astăzi o rachetă balistică, cel mai probabil de pe un submarin, a declarat Coreea de Sud. De asemenea, oficialii americani au avertizat că Kim Jong Un se pregătește să testeze o armă nucleară în această lună.

Șeful Statului Major de la Seul a declarat că lansarea a avut loc în apele din apropierea portului estic Sinpo, unde Coreea de Nord are un important șantier naval care construiește submarine, conform Daily Mail.

Acesta ar fi doar cel mai recent dintr-o serie de teste cu rachete efectuate de Pyongyang, în timp ce oficialii americani au avertizat că Kim Jong Un se pregătește să testeze o armă nucleară în această lună.

Dacă testul va avea loc, ar fi primul test nuclear al Coreei de Nord din ultimii cinci ani, în timp ce țara continuă să exploateze mediul favorabil în timp ce Consiliul de Securitate al ONU este preocupat de războiul din Ucraina.

Oficialii serviciilor de informații sud-coreene și americane au descris lansarea de astăzi drept o încălcare clară a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și un "act de amenințare gravă care dăunează păcii și stabilității internaționale".

 

 

Ministrul japonez al Apărării: Lansarea a fost inacceptabilă

 

Ministrul japonez al Apărării, Nobu Kishi, a declarat reporterilor că lansarea a fost inacceptabilă, dar că racheta a căzut în afara zonei sale economice exclusive și că nu au fost raportate pagube la avioane sau nave.

Directorul pentru securitate națională al Coreei de Sud, Suh Hoon, și alți oficiali de rang înalt au denunțat lansarea în timpul unei reuniuni de urgență.

Aceștia au îndemnat Coreea de Nord să se întoarcă la discuțiile de mult timp blocate, menite să dezamorseze impasul nuclear, a declarat biroul prezidențial de la Seul.

Se pare că a fost prima demonstrație a Coreei de Nord a unui sistem de rachete balistice lansate de pe submarin din octombrie anul trecut - o lansare subacvatică care a fost prima din ultimii doi ani.

 

Miercuri, armata sud-coreeană și japoneză au detectat o presupusă rachetă balistică lansată din apropierea capitalei Pyongyang

 

Ambele exerciții au loc înainte de învestirea, marți, a președintelui ales al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, care a promis că va adopta o abordare mai dură față de ambițiile nucleare ale Nordului.

Biroul lui Yoon a afirmat într-o declarație că guvernul său va urmări "capacitatea reală de descurajare" împotriva amenințării nucleare și a rachetelor Nordului, dar nu a precizat cum.

Yoon a promis să consolideze apărarea Coreei de Sud în conjuncție cu alianța sa cu Statele Unite, ceea ce, a spus el, va include îmbunătățirea capacităților de atac cu rachete.

 

Până în prezent, în acest an, Coreea de Nord a lansat rachete de 15 ori

 

Printre acestea se numără primul test al țării cu o rachetă balistică intercontinentală din 2017, în martie, care a demonstrat o rază de acțiune potențială pentru a ajunge la întreaga suprafață continentală a SUA.

Coreea de Nord a exploatat în mod clar un mediu favorabil pentru a-și avansa programul de înarmare, în condițiile în care Consiliul de Securitate al ONU este divizat și efectiv paralizat din cauza războiului Rusiei în Ucraina.

Ritmul neobișnuit de rapid al activității de testare subliniază o acțiune de intimidare menită să forțeze Statele Unite să accepte ideea că Nordul este o putere nucleară și să elimine sancțiunile paralizante, spun experții.

Există, de asemenea, semne că Coreea de Nord reface tunelurile de la un teren de testare nucleară, unde a efectuat al șaselea și ultimul său test nuclear în septembrie 2017, în posibile pregătiri pentru un alt test exploziv.

Jalina Porter, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Departamentului de Stat al SUA, a declarat ieri, în timpul unei ședințe de informare, că Statele Unite estimează despre Coreea de Nord că ar putea fi pregătită să efectueze un test nuclear la poligonul de testare de la Punggye-ri încă din această lună.

 

Kim Jong Un: Coreea de Nord ar putea folosi proactiv armele sale nucleare dacă este amenințată 

 

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a punctat recentele sale teste cu rachete cu declarații prin care avertiza că Nordul ar putea folosi proactiv armele sale nucleare dacă este amenințat sau provocat.

Experții spun că o astfel de retorică este posibil să prevestească o doctrină nucleară escaladată care ar crea mai multe îngrijorări pentru Coreea de Sud și Japonia.

Tehnologia submarină (a Coreei de Nord) rămâne probabil insuficientă pentru a putea rămâne pe mare pentru perioade lungi de timp evitând detectarea.

Dar capacitatea de a lansa rachete balistice de pe un submarin ar complica și mai mult misiunile de neutralizare și apărare împotriva forțelor nucleare ale Coreei de Nord', a declarat Leif-Eric Easley, profesor de studii internaționale la Universitatea Ewha Womans din Seul.

El a spus că regimul Kim pare să se pregătească să testeze un dispozitiv nuclear miniaturizat pe care îl poate folosi pentru a-și înarma rachetele tactice sau lansate de pe submarin.

Coreea de Nord a făcut mari presiuni pentru a dobândi capacitatea de a lansa rachete cu armament nuclear de pe submarine, ceea ce, în teorie, i-ar consolida disuasiunea prin asigurarea represaliilor după ce ar fi absorbit un atac nuclear pe uscat.

Submarinele cu rachete balistice ar adăuga, de asemenea, o nouă amenințare maritimă la colecția tot mai mare de arme cu combustibil solid lansate de pe vehicule terestre ale Nordului, care sunt dezvoltate cu scopul aparent de a copleși sistemele de apărare antirachetă din Coreea de Sud și Japonia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel