Coreea de Nord spune că lansările au fost un atac simulat asupra Coreei de Sud și a Statelor Unite, în timp ce Sudul recuperează piese de rachete

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Coreea de Nord a lansat o presupusă rachetă balistică intercontinentală, care a aterizat în apropiere de Japonia / Foto: Unsplash
Coreea de Nord a lansat o presupusă rachetă balistică intercontinentală, care a aterizat în apropiere de Japonia / Foto: Unsplash

Coreea de Nord a declarat luni că recentele sale lansări de rachete au fost lovituri simulate asupra Coreei de Sud și a Statelor Unite, în timp ce cele două țări au organizat un "exercițiu de război periculos", în timp ce Sudul a declarat că a recuperat părți dintr-o rachetă nord-coreeană în apropierea coastei sale.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a testat mai multe rachete, inclusiv o posibilă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) eșuată, și sute de proiectile de artilerie în mare, în timp ce Coreea de Sud și Statele Unite au efectuat exerciții aeriene de șase zile care s-au încheiat sâmbătă.

Armata Nordului a declarat că exercițiile "Vigilant Storm" au fost o "provocare deschisă care vizează escaladarea intenționată a tensiunii" și "un exercițiu de război periculos de o agresivitate foarte mare", conform Reuters.

 

Avalanșa de lansări de rachete a inclus cele mai multe lansări de rachete efectuate vreodată într-o singură zi

 

Armata Nordului a declarat că a desfășurat activități de simulare a unor atacuri asupra unor baze aeriene și avioane, precum și asupra unui mare oraș sud-coreean, pentru a "zdrobi isteria de război persistentă a inamicilor"

Avalanșa de lansări de rachete a inclus cele mai multe lansări de rachete efectuate vreodată într-o singură zi și au avut loc în contextul unui an record de teste de rachete efectuate de Coreea de Nord, țară înarmată nuclear.

Oficialii sud-coreeni și americani au declarat, de asemenea, că Pyongyang a făcut pregătiri tehnice pentru a testa un dispozitiv nuclear, prima dată când va face acest lucru din 2017.

Diplomați de rang înalt din Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud au vorbit la telefon duminică și au condamnat testele recente, inclusiv lansarea "nesăbuită" a unei rachete care a aterizat în largul coastelor Coreei de Sud săptămâna trecută, potrivit unei declarații a Departamentului de Stat al SUA.

Un oficial din cadrul Statului Major interarme al Coreei de Sud a declarat luni că o navă sud-coreeană a recuperat resturi despre care se crede că fac parte din acea rachetă balistică nord-coreeană cu rază scurtă de acțiune (SRBM). a fost prima dată când o rachetă balistică nord-coreeană a aterizat în apropierea apelor sud-coreene.

Nava de salvare a Marinei sud-coreene a folosit o sondă subacvatică pentru a recupera piesele, care sunt în curs de analiză, a precizat oficialul.

 

Afirmații contestate


Armata nord-coreeană a declarat că a tras două rachete de croazieră "strategice" pe 2 noiembrie spre apele din largul orașului sud-coreean Ulsan, oraș de coastă din sud-estul țării care găzduiește o centrală nucleară și mari parcuri de fabrici.

Oficialii sud-coreeni au calificat această afirmație drept "neadevărată" și au declarat că nu au urmărit nicio rachetă în apropiere.

Analiștii au declarat că unele dintre fotografiile publicate de mass-media de stat nord-coreeană păreau a fi reciclate de la lansările de la începutul anului.

 

Operațiunile au inclus o lansare a două "rachete balistice tactice”

 

Operațiunile au inclus, de asemenea, o lansare a două "rachete balistice tactice încărcate cu focoase de dispersie", un test al unui "focos funcțional special care paralizează sistemul de comandă a operațiunilor inamicului" și o "ieșire de luptă totală" care a implicat 500 de avioane de luptă, potrivit unei declarații difuzate de agenția oficială de știri KCNA.

Cinci sute de avioane de vânătoare ar reprezenta aproape toate avioanele de luptă dedicate din inventarul Nordului, ceea ce pare puțin probabil, având în vedere că multe dintre ele au o vechime de 40-80 de ani și nu toate sunt în stare de funcționare sau sunt păstrate în flota activă, a declarat Joseph Dempsey, cercetător în domeniul apărării la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

"(Cifra de) 500 pare exagerată sau cel puțin înșelătoare", a spus el într-o postare pe Twitter.

Statul Major General al Armatei Populare Coreene (KPA) din Nord a acuzat Seulul și Washingtonul că au provocat o "confruntare mai instabilă" și a promis că va contracara exercițiile lor cu "măsuri militare practice susținute, hotărâte și copleșitoare".

"Cu cât continuă mai insistent mișcările militare provocatoare ale inamicilor, cu atât mai temeinic și fără milă le va contracara KPA", a afirmat în declarație.

 

O nouă racheă?

 

Fotografiile publicate de mass-media de stat par să arate un nou tip sau o variantă de ICBM, despre care nu s-a raportat anterior, au declarat analiștii.

"Nu este explicit în declarația lor, dar designul nu corespunde cu unul pe care l-am mai văzut înainte", a declarat Ankit Panda, expert în rachete la Carnegie Endowment for International Peace.

El a spus că lansarea prezentată ar fi putut fi o platformă de dezvoltare pentru evaluarea subsistemelor de rachete, inclusiv, eventual, un vehicul pentru vehicule multiple de reintrare cu țintire independentă (MIRV), care permit unei singure rachete să lanseze focoase nucleare asupra unor ținte diferite.

"Aceasta este cu siguranță o rachetă de mărimea ICBM", a declarat Panda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel