Controalele la frontiera Brexit NU se vor întoarce în Irlanda de Nord, în ciuda amenințărilor juridice din partea UE

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Destinul Marii Britanii este Europa: Brexit a fost un "miraj" - șeful industriei Uniunii Europene
Destinul Marii Britanii este Europa: Brexit a fost un "miraj" - șeful industriei Uniunii Europene

Controalele la frontieră între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit vor rămâne suspendate, în pofida amenințărilor juridice de la Bruxelles, a declarat guvernul pentru UE.

Miniștrii au declarat că bunurile supuse verificărilor în cadrul protocolului Irlandei de Nord, cum ar fi alimentele, vor fi lăsate să treacă în provincie.

 

Comisia Europeană a inițiat o procedură oficială împotriva guvernului britanic

 

Se spune că UE dorește un acord negociat cu privire la protocol, a relatat The Times, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca măsurile de retorsiune să fie imediate.

Prim-ministrul Liz Truss a dat de înțeles că dorește să se ajungă la un acord, dar a declarat că nu va opri legislația care ar permite miniștrilor să anuleze în mod unilateral elemente ale protocolului privind Irlanda de Nord dacă nu se ajunge la un acord.

Speculațiile anterioare conform cărora dna Truss ar putea declanșa articolul 16 și suspenda părți din protocol par acum puțin probabile, ambele părți căutând o înțelegere.

Vezi și: Aurescu: România va continua să sprijine Ucraina ca şi până acum, pe toate planurile

 

 UE să impună sancțiuni comerciale Marii Britanii dacă proiectul de lege va fi adoptat

 

Blocul comunitar a înaintat o acțiune în justiție după publicarea proiectului de lege, ceea ce a dus la acuzații că Regatul Unit nu respectă acordul cu UE pentru 2020.

Decizia miniștrilor de a nu reintroduce controalele la frontieră înseamnă că bunuri, inclusiv cârnați și produse lactate, pot fi transportate în Irlanda de Nord fără a fi oprite.

De asemenea, aceasta înseamnă că animalele de companie pot fi aduse în Irlanda de Nord fără a fi nevoie de un certificat de sănătate animală.

UE a sugerat că ar putea face concesii în cadrul negocierilor, dar este puțin probabil să îndeplinească toate cererile Regatului Unit.

Discuțiile informale dintre prim-ministru și liderii UE sunt așteptate în zilele următoare, în perioada premergătoare funeraliilor reginei, care vor avea loc luni.

Guvernul nu a comentat situația din cauza perioadei oficiale de doliu, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel