Proiectul este dezbătut de mai multe decenii ca o modalitate de a ajuta sudul sărac al Italiei dar părea că a fost abandonat definitiv în 2013, când compania înfiinţată pentru a superviza construcţia podului a fost închisă, în cadrul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului şi diminuării datoriei publice.
Cu toate acestea, ministrul italian al Infrastructurii, Matteo Salvini, care conduce partidul populist de extremă-dreapta Liga, a făcut din acest proiect o prioritate iar Guvernul condus de premierul Giorgia Meloni a pus deoparte 13,5 miliarde de euro pentru construirea podului.
"Dacă vom fi deosebit, nu spun de deştepţi, ci de norocoşi şi consecvenţi, vara lui 2025 este una în care se va lucra", a spus Salvini la o conferinţă de presă.
Directorul general al companiei care va fi responsabilă de construirea podului, Pietro Ciucci, a spus că proiectul are încă nevoie de aprobarea finală din partea unei comisii de stat care supervizează infrastructura strategică şi speră că va trimite solicitarea până la finele lunii iunie.
Există temeri că mafia s-ar putea infiltra în procesul de construcție
Podul, construit de un consorţiu condus de firma italiană Webuild, va avea o lungime de aproximativ 3,6 kilometri, cu un tronson central de 3,3 kilometri, şi va conecta Sicilia de regiunea Calabria din sudul Italiei continentale.
Însă acest pod a creat diviziuni în Italia. Au apărut critici din partea celor care pun sub semnul întrebării raţionalitatea construirii unui pod uriaş într-o zonă seismică şi susţin că proiectul va fi o risipă de bani care va produce daune mediului înconjurător. La acestea se adaugă temerile că organizaţiile mafiote Cosa Nostra şi 'Ndrangheta ar putea să se infiltreze în procesul de construcţie, pentru a strânge profituri uriaşe.
Pe de altă parte, proiectul beneficiază de un sprijin puternic din partea celor care cred că existenţa unor conexiuni feroviare şi rutiere rapide, ca o alternativă la actualele linii de feribot din Strâmtoarea Messina, va da un impuls sudului Italiei.
Slavini a respins temerile referitoare la siguranţă, spunând că podul va fi capabil să reziste la forţele naturii, şi a repetat că un eventual refuz în a implementa proiecte în zonele controlate de mafie ar fi echivalent cu "predarea statului" în faţa infractorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News