Comisia Europeană cere statelor UE să înăsprească condiţiile de intrare pentru cetăţenii ruşi

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Comisia Europeană le-a cerut vineri statelor UE să fie mai restrictive în acordarea de vize pentru cetăţenii ruşi şi să intensifice controlul frontierelor, în timp ce mii de ruşi încearcă să-şi părăsească ţara pentru a se pune la adăpost de mobilizarea parţială decretată de preşedintele Vladimir Putin, transmite AFP.

''O viză valabilă nu va mai fi de ajuns pentru a intra în UE. Autorităţile de frontieră vor trebui să efectueze controale de securitate suplimentare'' în cazul cetăţenilor ruşi, a indicat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Aceste noi ''orientări'', transmise de Bruxelles statelor UE, ''se referă numai la vizele de scurt sejur şi la controalele la frontiere, nu şi la azil. Azilul rămâne un drept fundamental'', a adăugat comisarul european.

''Ca urmare a noului context de securitate, statele membre sunt invitate să reexamineze vizele deja acordate'' cetăţenilor ruşi, a mai cerut reprezentanta Comisiei Europene.

După mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti anunţată pe 21 septembrie de Putin, în statele UE au intrat de atunci între 10.000 şi 20.000 de persoane în plus faţă de numărul celor din perioada similară a anului trecut, dar numărul cererilor de azil este nesemnificativ, a precizat comisarul european.

De acum înainte, o cerere de viză Schengen pentru cetăţenii ruşi ar trebui să fie efectuată în statele de origine ale acestora, iar ''examinarea cererii va trebui să fie foarte restrictivă'' şi ''dacă apar îndoieli că solicitantul unei vize Schengen va rămâne în UE mai mult de 90 de zile, viza Schengen nu va trebui acordată'', a mai indicat Ylva Johansson. Ea a admis însă că emiterea şi revocarea vizelor ţin de competenţa statelor UE.

Consiliul Europei respinge anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene

 

Uniunea Europeană nu recunoaște referendumurile orchestrate de Rusia în Ucraina. Consiliul european a adoptat, vineri, o Declarație comună prin care se respinge ferm și este condamnată anexarea de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis.

"Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalți membri ai Consiliului European, o Declarație comună în care respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei. Cerem tuturor Statelor și organizațiilor internaționale să respingă această anexare ilegală. Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social și financiar Ucrainei", spune președintele României, Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui Iohannis, Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată referendumurile „ilegale, orchestrate de Rusia”, prin încălcarea gravă a independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat formal vineri anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson, situate în sud-estul Ucrainei, şi a cerut Administraţiei de la Kiev să înceteze „imediat” ostilităţile, avertizând că armata rusă va risposta prin toate mijloacele posibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel