Comisia Europeană a acuzat gigantul rus Gazprom că a închis conducta Nord Stream sub pretexte false

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Comisia Europeană a acuzat gigantul rus Gazprom că a oprit furnizarea de gaze prin conducta Nord Stream din Marea Baltică către Germania folosind pretexte false, relatează dpa.

„Anunţul Gazprom din această după-amiază că închide din nou (Nord Stream) sub pretexte false este o altă confirmare a nefiabilităţii sale ca furnizor”, a scris vineri seara pe Twitter un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Este, de asemenea, o dovadă a cinismului Rusiei, deoarece preferă să arunce gaze în loc să onoreze contracte”, a precizat sursa citată.

Potrivit producătorului de turbine Siemens Energy o scurgere de petrol nu justifică din punct de vedere tehnic oprirea gazoductului Nord Stream, decisă de Gazprom după descoperirea unor astfel de scurgeri într-o turbină.

Gazprom a anunţat vineri seara că gazoductul Nord Stream, care urma să fie repus în funcţiune sâmbătă după o perioadă de întreţinere, va fi în cele din urmă oprit „complet” până la repararea unei turbine a acestui gazoduct vital pentru aprovizionarea europenilor.

Anunţul Gazprom riscă să accentueze îngrijorarea ţărilor europene, care încearcă să evite o criză energetică în iarna care se apropie şi acuză Moscova că utilizează gazele ca armă pentru a se răzbuna pentru sancţiunile occidentale după ofensiva rusă în Ucraina. 

 

Kremlin: Europa impune bariere operaţiunilor companiei ruse Gazprom

 

Kremlinul a acuzat joi Uniunea Europeană că impune bariere operaţiunilor companiei ruse Gazprom, în condiţiile în care exporturile ruseşti de gaze scad, iar gazoductul Nord Stream 1 este închis în perioada 31 august - 3 septembrie, pentru lucrări de mentenanţă, transmite Reuters.

Miercuri, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a afirmat că sancţiunile occidentale sunt responsabile pentru faptul că Siemens Energy nu a putut efectua lucrările obişnuite de mentenanţă a echipamentelor pentru Nord Stream 1.

Întrebat dacă există riscul ca gazoductul, principala rută a exporturilor de gaze ruseşti spre Europa, să fie închis complet, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că problema trebuie adresată Siemens Energy şi Gazprom.

„Ştiţi că producătorul este Siemens, sunt echipamente performante, şi nu sunt multe companii în lume care pot efectua lucrările de mentenanţă”, a declarat oficialul rus.

Acesta a adăugat: „Gazprom este pregătit şi este dispus să continue să-şi îndeplinească obligaţiile, dar obstacolele - tehnice şi legale - care împiedică activitatea Gazprom au fost create de UE”.

Siemens Energy a informat că nu este implicat în lucrările de mentenanţă efectuate de Gazprom la o staţie de compresoare.

În Europa, preţurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel