Codruța Kovesi, despre noul Parchet European „Va trebui să fie total independent“

Nicoleta Baciu / 3 iun 2020, 15:47 Salveaza PDF Comentarii
corduta kovesi
corduta kovesi

În cadrul raportului anual al GRECO, organismul anticorupţie al Consiliului Europei, Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef european, spune că noul Parchet European pe care îl va conduce va trebui să facă față unei serii de provocări pentru a deveni funcțional și eficient.

O provocare "semnificativă, mai urgentă", identificată de Kovesi, va fi garantarea resurselor suficiente pentru ca instituția să-şi îndeplinească rolul. Fostul șef al DNA notează că, dacă nu se vor găsi soluții, EPPO va deveni "o instituţie în mare parte formală". Laura Codruța Kovesi speră ca Biroul Procurorului Public European (EPPO) să devină operaţional la sfârşitul anului.

Ea îşi exprimă dorinţa ca EPPO să fie o instituţie "flexibilă şi orientată spre rezultate", cu proceduri eficiente însoţite de o respectare strictă a "garanţiilor fundamentale ale persoanelor care sunt investigate", transmite Agerpres. "Pentru a-şi îndeplini pe deplin misiunea, EPPO va trebui să fie total independent, să acţioneze doar în interesele UE, fără a primi comenzi de la autorităţile europene sau naţionale", adaugă procurorul-şef european. Kovesi mai spune că experienţa de procuror-şef al DNA o face conştientă de provocările cu care se confruntă noul parchet european, potrivid digi24.

 

Cooperarea între Biroul Procurorului Public European şi statele membre non-participante, o altă provocare

 

O provocare este "navigarea prin particularităţile a 22 de sisteme juridice, care prevăd diferite garanţii pentru suspecţi şi reguli procedurale privind admisibilitatea probelor", notează aceasta în articolul publicat de GRECO. "Cooperarea între Biroul Procurorului Public European şi statele membre non-participante, precum şi ţările terţe, va reprezenta o altă provocare", completează Kovesi. Kovesi spune că este optimistă, pentru că discuţiile cu Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul European, precum şi cu reprezentanţii statelor membre participante dau speranţe că "vom găsi suficient sprijin pentru a crea acel EPPO care să schimbe radical lupta împotriva fraudelor".

[citeste si]

 

 

 

 

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI


Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.23
YesMy