Codruța Kovesi, despre noul Parchet European „Va trebui să fie total independent“

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
corduta kovesi
corduta kovesi

În cadrul raportului anual al GRECO, organismul anticorupţie al Consiliului Europei, Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef european, spune că noul Parchet European pe care îl va conduce va trebui să facă față unei serii de provocări pentru a deveni funcțional și eficient.

O provocare "semnificativă, mai urgentă", identificată de Kovesi, va fi garantarea resurselor suficiente pentru ca instituția să-şi îndeplinească rolul. Fostul șef al DNA notează că, dacă nu se vor găsi soluții, EPPO va deveni "o instituţie în mare parte formală". Laura Codruța Kovesi speră ca Biroul Procurorului Public European (EPPO) să devină operaţional la sfârşitul anului.

Ea îşi exprimă dorinţa ca EPPO să fie o instituţie "flexibilă şi orientată spre rezultate", cu proceduri eficiente însoţite de o respectare strictă a "garanţiilor fundamentale ale persoanelor care sunt investigate", transmite Agerpres. "Pentru a-şi îndeplini pe deplin misiunea, EPPO va trebui să fie total independent, să acţioneze doar în interesele UE, fără a primi comenzi de la autorităţile europene sau naţionale", adaugă procurorul-şef european. Kovesi mai spune că experienţa de procuror-şef al DNA o face conştientă de provocările cu care se confruntă noul parchet european, potrivid digi24.

 

Cooperarea între Biroul Procurorului Public European şi statele membre non-participante, o altă provocare

 

O provocare este "navigarea prin particularităţile a 22 de sisteme juridice, care prevăd diferite garanţii pentru suspecţi şi reguli procedurale privind admisibilitatea probelor", notează aceasta în articolul publicat de GRECO. "Cooperarea între Biroul Procurorului Public European şi statele membre non-participante, precum şi ţările terţe, va reprezenta o altă provocare", completează Kovesi. Kovesi spune că este optimistă, pentru că discuţiile cu Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul European, precum şi cu reprezentanţii statelor membre participante dau speranţe că "vom găsi suficient sprijin pentru a crea acel EPPO care să schimbe radical lupta împotriva fraudelor".

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel