CNSU: Excepții de la măsura carantinei persoanelor care sosesc în România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 115 din 17.12.2021 prin care a stabilit noi reguli de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din străinătate. 

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 115. Principalele prevederi sunt modificarea HCNSU 111/2021 privind regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din statele terțe, valabile în perioada 10.12.2021 - 08.01.2022, în sensul exceptării de la măsura carantinei a conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă”, anunță CNSU.

De asemenea, potrivit hotărârii, sunt exceptați de la măsura carantinei, șoferii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, dacă fac dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală .

CNSU a actualizat lista țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.

În zona roșie au intrat: Spania, Italia, Suedia, Dominica și Maldive;

În zona galbenă au intrat: 
din zona roșie, în urma scăderii incidenței: nici un Stat;
din zona verde, în urma creșterii incidenței: Bolivia, Coreea de Sud și Insulele Virgine Britanice;

În zona verde au intrat: Armenia, Albania, Mongolia și Brunei Darussalam.

La revenirea în România, din una dintre țările / statele de pe listă, este necesară prezentare unor documente, funcție de scenariul în care se încadrează țara respectivă.

La revenirea din țări / state aflate pe lista verde, nu există restricții la intrarea în țară, indiferent de vârsta persoanei.

 

Ce se întâmplă cu persoanele care vin din țări roșii

 

La revenirea din țări / state aflate pe lista roșie: persoanele care sosesc în România intră în carantină timp de 14 zile, cu următoarele excepții: 

persoanele vaccinate, pentru care au trecut mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu schemă completă;

persoanele care au trecut prin boală și se află în perioada cuprinsă între 14 și 180 de zile de la confirmarea bolii;

copiii sub 6 ani, fără să fie nevoie să prezinte rezultatul unui test;

copiii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui teste RT-PCR, realizat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară.

Persoanele care vin din țări / state aflate pe lista roșie și prezintă un certificat digital care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală pot intra în România după ce polițistul de frontieră scanează codul qr de pe respectivul document fără a mai intra în triajul DSP.

Persoanele care prezintă alt tip de documente (adeverințe emise de laboratoare de testare ori centre de vaccinare) trebuie să efectueze triajul DSP, iar reprezentanții acestei instituții stabilește măsura care se impune în fiecare caz.

Pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Malawi și Zimbabwe se instituie măsura carantinei, pentru o perioadă de 14 zile.

Persoanele care vin din țările menționate sunt testate la intrarea în țară și în a opta zi de carantină. În cazul unui rezultat negativ, persoanele pot ieși din carantină în ziua a 10-a.

 

Ce se întâmplă cu persoanele care vin din țări galbene

 

La revenirea din țări / state aflate pe lista galbenă, persoanele care sosesc în România intră în carantină timp de 14 zile, cu următoarele excepții:

persoanele vaccinate, pentru care au trecut mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu schemă completă;

persoanele care au trecut prin boală și se află în perioada cuprinsă între 14 și 180 de zile de la confirmarea bolii;

persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR realizat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară;

copiii sub 6 ani, fără să fie nevoie să prezinte rezultatul unui test.

Persoanele care vin din țările / statele aflate pe lista galbenă și prezintă un certificat digital care atestă vaccinarea, certificat digital care atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, sau care atestă trecerea prin boală, pot intra în România după ce polițistul de frontieră scanează codul qr de pe respectivul document, fără a mai trece prin triajul DSP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy