CNSAS: „Băsescu a trimis note informative la Securitate”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Traian Basescu in Parlament
Traian Basescu in Parlament

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) arată în documentele depuse la Curtea de Apel Bucureşti că fostul preşedinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Curtea de Apel Bucureşti a admis jurnaliştilor accesul la dosarul prin care CNSAS cere instanţei constatarea calităţii de colaborator al securităţii în cazul lui Traian Băsescu, informează Știrile PRO TV.

Din documentul pus la dispoziţie presei, anonimizat, rezultă că fostul preşedinte ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Citește și Traian Băsescu, despre „campania de presă generată de decizia CNSAS": „Presiuni publice asupra judecătorilor"

„Subliniem că identitatea dintre sursa (...) şi dl (...) rezultă din faptul că numărul dosarului personal - (...) din perioada colaborării cu organele de contrainformaţii militare, consemnat în registrele (...) în dreptul dlui (...) se regăseşte şi pe notele informative olografe ale sursei, (....) din (....) identificate în dosarele nr. (....) 10 şi nr. (....) 40, documente pe care le considerăm relevante în stabilirea calităţii de colaborator a acestuia”, se arată în cererea de chemare în judecată, anonimizată de către instanţă.

„Pe parcursul colaborării cu Securitatea, dl (....) a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975, identificate în dosarele (....). Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice”, se menţionează în document.

 

Menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină

 

Potrivit sursei citate, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu faţă de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării.

„Mai mult, depăşirea acestei condiţii rezultă cu pregnanţă şi din faptul că, urmare a informaţiei transmise de pârât prin nota informativă din 5 mai 1975 lt. (....) de contrainformaţii militare la (....) Constanţa, redactează nota 19.08.1975 prin care acesta propune avizarea negativă a unei desemnări a acestuia (cel despre care Traian Băsescu a dat informaţii - n.r.) ca ofiţer pe navele româneşti ce vor pleca în străinătate. (...) Se deţine material informativ furnizat de colaboratorul (...) din care rezultă că (....) ar fi dispus ca în cazul în care ar reuşi să cunoască în străinătate (....) să rămână acolo”, se mai arată în documentul de la CAB.

Citește și Traian Băsescu: "Colegiul CNSAS a intrat în politică!"

Pe 29 mai, Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat dosarul în care CNSAS solicită instanţei stabilirea calităţii de colaborator al Securităţi în cazul fostului preşedinte Traian Băsescu.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel