Oficial. Românii cer recunoașterea ca minoritate națională în Italia. Ce beneficii aduce asta

Nicoleta Nicolau / 10 ian 2023, 10:39

O informație recent lansată s-ar putea transforma într-o extraordinară veste pentru românii care trăiesc și muncesc pe pământ italian. Comunitatea românilor ar putea deveni minoritate națională în Italia, beneficiind astfel de mult mai multe drepturi. 

Vicepreședintele Consiliului Local din Prato, Claudiu Stănășel, face demersuri pentru recunoașterea minorității naționale românești din Italia. Prin modificarea unei legi din 1999, românii ar putea fi recunoscuți ca minoritate lingvistică protejată de Constituția italiană, similar altor minorități precum albaneza, catalana, greaca, slovena, croata și franceza.

Vezi și: Claudiu Stănășel, despre planul diasporei: Românii din Italia să fie recunoscuți drept minoritate națională

Această inițiativă, care nu este nouă, a fost readusă pe agenda publică de Stănășel, românul care deține cea mai importantă funcție în administrația locală italiană. Vicepreședinte al Consiliului Local din Prato, un oraș cu 200 000 de locuitori din Italia, el este una dintre cele mai cunoscute și puternice voci ale românilor din Peninsulă.

Dacă se va obține recunoașterea Minorității Naționale a românilor din Italia, comunitatea de români ar putea avea acces direct la fondurile de Stat Italiene.

„Vrem recunoașterea Minorității Naționale a românilor din Italia“

 

Concret, este vorba despre un demers politic în vederea modificării unui act normativ din 1999 - legea 482 – care conține „Regulamentul privind protecția minorităților lingvistico-istorice”. Prin modificarea acestei legi, românii ar putea deveni minoritate lingvistică recunoscută și protejată de Constituția Republicii Italiene, precum alte minorități între care: albaneză, catalană, greacă, slovenă, croată și franceză. Limba română este în ziua de azi a doua limba vorbită pe teritoriul peninsulei după cea italiană“, explică politicianul de origine română.

Această inițiativă, care nu este totuși nouă, a fost repusă pe agenda publică datorită lui Claudiu Stănășel, românul care ocupă cea mai importantă funcție în administrația locală italiană. Ales la numai 24 de ani Vicepreședinte al Consiliului Local din orașul Prato, Stănășel a inițiat și susținut numeroase proiecte în beneficiul românilor care trăiesc în Toscana. A fost promotor a unuia din proiectele de interes național pentru a dezvolta relațiile economice dintre Italia și România.

Claudiu Stănășel a demarat demersurile

 

Potrivit Vicepreședintelui Consiliului din Prato, reglementarea legală ca minoritate națională a românilor din Peninsulă este astăzi mai aproape de realitate. Pentru aceasta, în acest an va fi demarată pe tot teritoriul Italiei o campanie politică puternică care va fi promovată activ pe rețelele de socializare, prin care vor fi explicate opiniei publice avantajele dobândirii acestui statut de către cea mai numeroasă comunitate de străini care locuiește în Italia.

În fiecare an, din 1999, Statul Italian pune la dispoziție intre 5 si 10 milioane de Euro pentru proiecte dedicate minorităților lingvistico-istorice recunoscute. În cadrul bugetului din anul 2022, de exemplu, Guvernul Italian a alocat 6.054.693,00 de Euro.

Ce înseamnă recunoașterea Minorității Naționale a românilor

 

Dacă vom realiza ceea ce ne-am propus, aceasta va însemna drepturi și beneficii extinse pentru cetățenii români din Italia și promovarea susținută a limbii și a culturii noastre naționale prin intermediul fondurilor puse la dispoziție de către statul Italian, după cum se întâmplă azi în ceea ce privește minoritățile lingvistice recunoscute. Asociațiile de români de pe teritoriul peninsulei ar putea avea acces direct la fondurile alocate de către Guvernul Italiei pentru a demara proiecte în folosul comunităților de români. Este esențial pentru noi ca români, să nu mai depindem doar de bugetul și de programele ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni!”, a transmis Claudiu Stănășel.

O asemenea reglementare ar însemna deschiderea unor importante oportunități pentru rezidenții români și împlinirea unei aspirații mai vechi. Peste 1,2 milioane de români trăiesc astăzi în Italia, aceștia reprezentând aproape un sfert din totalul rezidenților străini din această țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0