Iată cine este patronul Blue Air. Se pregateste ieșirea de pe piață? Compania a anulat azi toate zborurile până pe 12 septembrie 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania Blue Air a anulat astăzi, brusc, toate zborurile din România, până pe data de 12 septembrie. Mii de români care ar fi trebuit să ajungă în străinătate caută acum soluții alternative. 

99,99% din capitalul social al Blue Air Aviation SA este deținut de Airline Invest SA, deținută de Teodor-Cristian Rada, iar restul de fratele acestuia, Mihai Cătălin Rada, conform Economica.net. 

Fondatorul companiei este renumitul Nelu Iordache, supranumit "Regele Asfaltului". Acesta a vândut însă compania în anul 2014. 

Astăzi, Blue Air este într-un război total cu președintele ANPC, Horia Constantinescu, cel care a decis o amendă uriașă pentru companie. 

Reamintim că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat Blue Air cu suma de două milioane de euro pentru anularea a peste 11.000 de zboruri în perioada 30 aprilie 2021 - 30 aprilie 2022 şi a obligat compania să returneze clienţilor banii în maximum zece zile pentru toate zborurile anulate.

Iese Blue Air de pe piață? Patronul firmei a înființat altă companie în 2021

 

Horia Constantinescu a spus la vremea respectivă că Blue Air și-ar pregăti ieșirea din piață, după ce a acumulat datorii uriașe și are de despăgubit sute de mii de clienți. Zvonul a pornit și de la faptul că proprietarul Blue Air, Teodor Cristian Rada a lansat în anul 2021, o nouă firmă aeriană, Hello Jets. Chiar și companii de stat, precum AlItalia, au apelat la soluții asemănătoare din cauza problemelor financiare pe care le-au traversat. Astfel, compania de stat AlItalia a fost înlocuită de ITA pentru un cazier al datoriilor curat. 

Scandalul a continuat astăzi în aeroportul Otopeni, românii care ar fi trebuit să ajungă în străinătate, fiind obligați să găsească soluții alternative. 

Reprezentantul Aeroportului susține că biletul de avion este un contract între pasager și compania aeriană, „așa că toate clauzele de acolo sunt între cele două părți, noi cei de la aeroport doar ne asigurăm pe cât posibil că cele două părți își îndeplinesc datoriile”.

El a precizat că 7 avioane ale companiei nu au plecat în cursă: „Aceste avioane urmau să vină și să plece într-o altă cursă, deci alte 7 curse anulate”.

Iordache a precizat că aeroportul are capacitatea de a gestiona situația astfel încât să nu fie afectate zborurile altor companii.

Pentru ziua de marți, de pe aeroportul Otopeni au fost anulate 14 din cele 15 zboruri operate de Blue Air, unul singur plecând spre Iași.

Blue Air anunță că din cauza unei situații „neprevăzute”, constând în poprirea tuturor conturilor de către Ministerul Mediului, compania se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel