Cinci lucrători, printre care și un român, răpuși de căldură la serviciu. Spania interzice prin decret activități de muncă în aer liber în timpul caniculei

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Spania interzice prin decret activități de muncă în aer liber în timpul caniculei. Cinci lucrători, printre care și un român, răpuși de căldură la serviciu
Spania interzice prin decret activități de muncă în aer liber în timpul caniculei. Cinci lucrători, printre care și un român, răpuși de căldură la serviciu

Spania a emis un decret în care  muncitorilor li se va interzice să facă anumite sarcini în jurul prânzului în zilele în care sunt temperaturi excesive, cu măsuri care includ reducerea sau modificarea zilei de lucru. Anul trecut, 4.813 de persoane au fost răpuse de caniculă. 

Consiliul de Miniștri a aprobat ieri decretul-lege care va reglementa măsuri mai stricte pentru desfășurarea anumitor sarcini în aer liber când au loc episoade de temperaturi ridicate. Reglementările încearcă să împiedice mai mulți oameni să moară la locul de muncă în timpul episoadelor de temperaturi periculoase, așa cum sa întâmplat cu cinci bărbați, între care și un român, în 2022. Au murit la locul de muncă, dar nu au fost singurii: peste 200 de persoane au fost victimele temperaturilor excesive. Noile reglementări vor lega măsurile de prevenire cu alertele Agenției de Stat de Meteorologie (AEMET).

Ministerul Muncii are niște cerințe clare: aceste planuri trebuie adaptate la caracteristicile muncitorilor și la condițiile meteorologice extreme. De exemplu, „planul trebuie să ia în considerare dacă o persoană cu risc cardiovascular poate fi supusă unor elemente exterioare care îi pun sănătatea în pericol”.

Scopul acestui regulament este ca, de exemplu, într-o companie dedicată activității agricole sau construcțiilor în zona văii Guadalquivir, să existe deja un plan de acțiune dacă brusc AEMET decretă un cod portocaliu sau roșu în această regiune. Astfel, în cazul în care nu se poate asigura sănătatea lucrătorilor prin resursele firmei sau prin adecvarea sarcinilor acestora, aceasta va fi obligată să reducă sau să modifice programul de lucru al lucrătorilor. Surse din Ministerul Muncii au asigurat că regula va intra în vigoare de astăzi.  

Primele estimări privind vara 2023: Europa, lovită de furtuni violente și caniculă

 

Muncitorul are dreptul să plece de la serviciu dacă se află într-o situație de risc

 

Legea Prevenirii Riscurilor Ocupaționale a recunoscut deja obligația companiilor de a evalua riscurile și de a le preveni, precum și de a oferi lucrătorilor un instrument de „neascultare” în cazuri extreme. Odată ce toate planurile au eșuat, dacă salariatul se află într-o situație de risc grav sau pericol iminent, acesta are dreptul să întrerupă activitatea și să părăsească locul de muncă. 

„Încetarea activității este un drept care este folosit foarte rar”, explică pentru infoLibre Mariano Sanz, secretarul Confederal de Sănătate a Muncii al Comisiones Obreras. „Este un drept care are multe dificultăți. Dacă ulterior inspectorul de muncă nu este de acord cu lucrătorul care și-a încetat activitatea, acesta poate comite o infracțiune foarte gravă, pentru părăsirea locului de muncă”, explică acesta. 

Sanz recunoaște că legislația aprobată joi în Consiliul de Miniștri este un pas înainte, dar regretă că nu a participat la pregătirea ei: „Ne-ar fi plăcut să ne fi consultat, ar fi ieșit reglementări mult mai precise și agreate”, adaugă el. 

„Este nevoie de pregătire, de exemplu, pentru ca un muncitor să recunoască simptomele unei insolații... Și cum rămâne cu lucrătorii din locuri închise și cu o solicitare fizică mare?”, se întreabă Sanz. Având în vedere acest ultim punct, surse din Ministerul Muncii subliniază că firmele sunt deja obligate să aibă condiții adecvate, întrucât spațiile închise trebuie să fie climatizate. Totuși, această obligație nu a fost suficientă pentru a preveni decesul a doi dintre cei cinci lucrători care și-au pierdut viața anul trecut, care se aflau în depozitele companiilor lor.

„Problemă de 20 ani, fără soluție”, în Spania. Muncitori sezonieri români, forțați de situație să locuiască în mahalale: „Este foarte greu să găsești chirie”

 

Cinci muncitori au murit în 2022 la serviciu

 

Anul trecut, cinci muncitori au murit din cauza căldurii excesive. Trei dintre evenimente au avut loc la mijlocul lunii iulie în Comunitatea Madrid, aflată în cod portocaliu de caniculă. Primul caz a fost cel al unei măturătoare de stradă, în vârstă de 60 de ani, din capitală, care s-a prăbușit la 17:30 pe 16 iulie în timp ce făcea lucrări de curățare pe Avenida de San Diego, situată în Puente de Vallecas. Femeia avea o temperatură corporală de 41,6 grade. În ciuda faptului că echipa medicală a aplicat rapid gheață și soluții saline reci, ea a murit în urma unui atac de cord la sosirea la Spitalul Gregorio Marañón.

Două zile mai târziu, un mecanic, în vârstă de 58 de ani, a murit la Móstoles în timp ce lucra într-un depozit de pe Calle Moraleja de Enmedio, unde temperatura era de 46 de grade, în jurul orei 20:50. După cum a verificat echipa medicală, muncitorul avea 42,9 grade. După cum a raportat El Confidencial, bărbatul, de cetățenie română, a încetat să mai vorbească înainte de a leșina și a început să aibă convulsii.

Trei zile mai târziu, cu valul de căldură încă prezent în Peninsula Iberică, un al treilea muncitor a murit: un livrator de publicitate, în vârstă de 56 de ani, care împărțea pliante într-o zonă de cabane din Paracuellos, tot în Comunitatea Madrid. Bărbatul s-a prăbușit la ora 15:45. Echipele medicale au verificat că a ajuns și la 42 de grade de temperatură corporală. Bărbatul a intrat în stop cardiorespirator și a murit după 35 de minute de resuscitare.

3. -imagine fara descriere- (spania-interzice-prin-decret-activitati-de-munca-in-aer-liber-in-timpul-caniculei--cinci-lucratori--printre-care-si-un-roman--rapusi-de-caldura-la-serviciu-2.jpg)

FOTO ILUSTRATIV: freepik.com

Ultimele două cazuri au avut loc în august în regiunea Murcia. Pe 9 august, un muncitor de 38 de ani s-a prăbușit în jurul orei 12:40 în timp ce lucra în cadrul unei companii din Fuente Álamo. Pe 31 august i s-a întâmplat unui muncitor în construcţii de 45 de ani. S-a prăbușit în timp ce lucra pe un șantier din Los Alcázares (Murcia), după ce a suferit insolație. 

Potrivit datelor Institutului de Sănătate Carlos III din Madrid, între 1 iunie și 30 septembrie s-au înregistrat 4.813 decese atribuite temperaturilor excesive. Marea majoritate a acestor decese au afectat persoanele în vârstă: 3.024 aveau vârsta de peste 85 de ani, în timp ce alte 1.079 de victime aveau între 75 și 84 de ani. Totuși, nici tinerii nu au fost cruțați: 442 decedați aveau între 65 și 74 de ani; 203, între 45 și 64 de ani; 41 aveau între 15 și 44 de ani și 22 aveau sub 14 ani. 

Aceste date arată că peste 200 de persoane care au murit din cauza căldurii aveau vârstă de muncă, chiar dacă nu erau la locul de muncă, ceea ce explică vulnerabilitatea oamenilor, inclusiv a tinerilor, la schimbările climatice. Spania a suferit de două ori mai multe decese din cauza temperaturilor ridicate decât restul Europei în ultimii 20 de ani.

Toate activitățile desfășurate de cei cinci muncitori care au murit anul trecut sunt incluse ca „grele” sau „foarte grele” într-un ghid întocmit de Generalitat Valenciana. 

Descinderi de amploare în bordelurile din Spania: Sute de victime, printre care și românce, eiberate din mâinile proxeneților

 

44 de zile de alertă portocalie și/sau roșie în vara anului 2022

 

2. -imagine fara descriere- (spania-interzice-prin-decret-activitati-de-munca-in-aer-liber-in-timpul-caniculei--cinci-lucratori--printre-care-si-un-roman--rapusi-de-caldura-la-serviciu-3.jpg)

FOTO ILUSTRATIV: freepik.com

Agenția de Meteorologie nu clasifică informațiile avertizărilor sale după temperaturi maxime, dar conform alertelor difuzate pe rețelele sale de socializare, se poate observa că în perioada iunie-septembrie 2022 au fost 44 de zile de alerte. 

În toate regiunile a existat la un moment dat o alertă roșie, cu excepția Asturias, Comunitatea Madrid și Catalonia. Cele care au depășit cel mai continuu limita maximă au fost Extremadura și Galicia, cu cinci zile consecutive de alertă roșie în a doua săptămână a lunii iulie. Andaluzia și Navarra au avut și ele cinci zile de alertă roșie, în zile neconsecutive.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel