Chitara lui Kurt Cobain din melodia "Smells Like Teen Spirit" licitată cu suma impresionantă de 4,55 milioane de dolari, după un război al licitațiilor

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Chitara lui Kurt Cobain din melodia "Smells Like Teen Spirit" licitată cu suma impresionantă de 4,55 milioane de dolari, după un război al licitațiilor / Foto: Captură video youtube
Chitara lui Kurt Cobain din melodia "Smells Like Teen Spirit" licitată cu suma impresionantă de 4,55 milioane de dolari, după un război al licitațiilor / Foto: Captură video youtube

Chitara lui Kurt Cobain din melodia "Smells Like Teen Spirit" licitată cu suma impresionantă de 4,55 milioane de dolari, după un război al licitațiilor câștigat de miliardarul Jim Irsay, proprietarul Indianapolis Colts.

Instrumentul, pe care Cobain l-a achiziționat de la un magazin de chitare din Los Angeles în 1990, a fost folosit mai târziu în multe reprezentații live ale trupei Nirvana.

Chitara, carcasa și cureaua au fost vândute pentru o sumă de șapte ori mai mare decât cea estimată, de 500.000 de lire sterline, la casa de licitații Julien's Auctions, din California, SUA. Poze AICI.

Cobain a spus despre ea în ultimul său interviu acordat Guitar World: "Sunt stângaci și nu este deloc ușor să găsești chitare de înaltă calitate la prețuri rezonabile pentru stângaci. Dar dintre toate chitarele din întreaga lume, Fender Mustang este preferata mea. Am avut doar două dintre ele”.

 

Proprietarul Indianapolis Colts a cumpărat celebra chitară a lui Kurt Cobain

 

Irsay, în vârstă de 62 de ani, a cărui avere este estimată la 3,5 miliarde de dolari, este un mare colecționar de chitare, după ce a cumpărat instrumente deținute anterior, printre alții, de Elvis Presley, George Harrison, Prince, Bob Dylan și David Gilmour, transmite Daily Mail.

El a declarat: "Sunt încântat să păstrez și să protejez o altă piesă a culturii americane care a schimbat modul în care privim lumea".

 

 

 

Cei care au organizat licitația au declarat că vânzarea chitarei lui Cobain a fost un eveniment „unic în viață”.

Darren Julien, director executiv al Julien's Auctions, a declarat:

"Faptul că această chitară legendară, una dintre cele mai semnificative din punct de vedere cultural și istoric ale lui Kurt Cobain și din întreaga istorie a muzicii rock, se va întoarce în Indiana pentru a face parte din renumita colecție de suveniruri a lui Jim Irsay este o mare onoare și un moment personal de vârf al vieții mele.

Această licitație unică în viață a fost unul dintre cele mai mari privilegii din cariera mea profesională și mă bucur în mod corespunzător că încasările vor aduce, de asemenea, atenția atât de necesară pentru conștientizarea problemelor de sănătate mintală.”

 

O parte din încasările din vânzare vor fi donate unui centru de sănătate mintală

 

Familia Cobain va dona o parte din încasările din vânzare unei inițiative de sănătate mintală condusă de familia Irsay, Kicking The Stigma. Cobain s-a sinucis în 1994, la vârsta de 27 de ani.

„Nevermind”, cel de-al doilea album al trupei, s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume.

Anterior, chitara acustică a lui Cobain de la reprezentația iconică a trupei Nirvana din 1993, MTV Unplugged din New York, s-a vândut la licitație în iunie 2020 pentru suma record de 6 milioane de dolari.

Martin D-18E din 1959 - care era deseori dezacordată - se aștepta să ajungă la o sumă cuprinsă între 1 și 2 milioane de dolari la vânzarea online "Music Icons" găzduită de Julien's Auctions, dar a sfârșit prin a doborî recordul pentru cea mai scumpă chitară.

Lotul a fost livrat împreună cu husa chitarei pe care o folosea regretatul lider al grupului Smells Like Teen Spirit, pe care se află un poster al albumului Feel the Darkness al trupei Poison Idea, în timp ce înăuntru se află o mulțime de corzi de chitară, și pioleți.

Kurt s-a căsătorit în 1992 cu Courtney Love, solistă a trupei Hole; împreună au avut o fiică, Frances Bean, care are acum 27 de ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel