China-Taiwan: Beijingul efectuează noi exerciții militare în apropierea insulei

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Iranul avertizează împotriva unor abordări provocatoare din partea europenilor pentru o anchetă a ONU cu privire la dronele iraniene furnizate Rusiei
Iranul avertizează împotriva unor abordări provocatoare din partea europenilor pentru o anchetă a ONU cu privire la dronele iraniene furnizate Rusiei

Armata chineză afirmă că continuă exercițiile militare de amploare în jurul Taiwanului, după ce exercițiile cu focuri reale anunțate anterior s-au încheiat duminică.

Comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze a declarat că va exersa atacuri antisubmarin și raiduri pe mare.

Cele patru zile anterioare de exerciții au fost răspunsul Beijingului la vizita pe insulă a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

 

Taiwanul a acuzat China că folosește aceste exerciții ca antrenament pentru o invazie a insulei

 

Luni, Taiwanul a declarat că avioanele și navele chineze nu au intrat în apele sale teritoriale, care se întind la 12 mile marine (22 km; 14 mile) de coastă, în timpul exercițiilor de până acum.

SUA, alături de Australia și Japonia, au condamnat exercițiile, afirmând că obiectivul acestora este de a schimba status quo-ul în Strâmtoarea Taiwan - corpul de apă cu o lățime de 180 km (110 mile) dintre continent și insulă.

Avioanele și navele chineze au trecut în mod repetat linia mediană a strâmtorii în timpul exercițiilor. Dar Ministerul Apărării din Taiwan a declarat luni că linia mediană este o înțelegere tacită care a fost în vigoare încă din anii 1950 și că existența sa este un "fapt", conform BBC.

Washingtonul a condamnat, de asemenea, Beijingul pentru întreruperea cooperării cu SUA într-o serie de domenii, inclusiv în ceea ce privește schimbările climatice, ca represalii la vizita doamnei Pelosi.

 

Beijingul vede Taiwanul ca pe o provincie separatistă pe care o poate revendica prin forță, dacă este necesar

 

Dar Taiwanul este o insulă autonomă care se consideră distinctă de China.

Cu toate acestea, orice indiciu de recunoaștere a acestui lucru de către liderii mondiali înfurie China.

Activitatea reînnoită în jurul Taiwanului vine după ce autoritățile maritime chineze au anunțat că vor avea loc exerciții și în alte locații.

În Marea Galbenă - situată între China și peninsula coreeană - noi exerciții militare zilnice ar urma să înceapă de sâmbătă până la jumătatea lunii august și să includă exerciții cu focuri reale.

În plus, o operațiune militară de o lună într-o zonă din Marea Bohai - la nord de Marea Galbenă - a început sâmbătă.

 

China și Taiwan: Noțiuni de bază

 

De ce China și Taiwan au relații proaste? China consideră insula autoguvernată ca fiind o parte a teritoriului său și insistă ca aceasta să fie unificată cu partea continentală, prin forță dacă este necesar

Cum este guvernat Taiwanul? Insula are propria constituție, lideri aleși în mod democratic și aproximativ 300.000 de soldați activi în forțele sale armate.

Cine recunoaște Taiwanul? Doar câteva țări recunosc Taiwanul. Majoritatea recunosc în schimb guvernul chinez de la Beijing. Statele Unite nu au legături oficiale cu Taiwanul, dar au o lege care le obligă să ofere insulei mijloacele necesare pentru a se apăra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel