China încalcă un acord bilateral cu Vaticanul

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Sâmbătă, Vaticanul și-a exprimat surpriza și regretul cu ocazia numirii unui episcop, într-o dieceză chineză, nerecunoscută de Sfântul Scaun. Actul se consideră că încalcă acordul semnat cu Beijingul, în 2018.

În comunicatul de presă al Vaticanului, Sfântul Scaun anunță că a aflat cu surprindere și regret despre vestea ceremoniei investițiilor, din 24 noiembrie, la Nanchang, a monseniorului Giovanni Peng Weizhao, episcop de Yujiang, în calitate de „episcop auxiliar de Jiangxi”, o eparhie nerecunoscută, precizează swissinfo.ch.

Vaticanul a făcut public luna trecută că a reînnoit, pentru a doua oară, acordul care permite Beijingului și Sfântului Scaun să aibă un cuvânt de spus în numirea episcopilor din China. Acest acord din 2018 permitea Beijingului să aleagă episcopi și ca apoi Sfântul Scaun să aprobe numirea acestora. Reînnoirea acordului a avut loc după ce autoritățile din Hong Kong l-au arestat pe Joseph Zen, unul dintre cei mai bătrâni cardinali catolici din Asia. În China, de zeci de ani există două biserici catolice, una care răspunde Beijingului și o congregație „subterană” care rămâne loială Romei, adesea cu prețul unui sacrificiu personal enorm.

Recunoașterea civilă a noului episcop nu a avut loc în conformitate cu spiritul de dialog care există între Vatican și partidele chineze, așa cum este stipulat și în acordul provizoriu din 2018 privind numirea episcopilor. Față de cele întâmplate, Vaticanul „își reafirmă deplina disponibilitate de a continua dialogul respectuos cu privire la toate problemele de interes comun” și speră ca episoade similare să nu se mai repete, se mai precizează în comunicatul oficial.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel