Centrala nucleară ucraineană Zaporizhzhia a scăpat de sub control: „Fiecare principiu al securității nucleare a fost încălcat"

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Centrala nucleară ucraineană Zaporizhzhia a scăpat de sub control: „Fiecare principiu al securității nucleare a fost încălcat"
Centrala nucleară ucraineană Zaporizhzhia a scăpat de sub control: „Fiecare principiu al securității nucleare a fost încălcat"

Șeful agenției nucleare a Națiunilor Unite a declarat că centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina este "complet scăpată de sub control".

"Fiecare principiu al securității nucleare a fost încălcat", a declarat Rafael Grossi pentru agenția de presă Associated Press. Situl, deținut de forțele rusești de la începutul lunii martie, este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Șeful agenției nucleare a Națiunilor Unite a declarat luni că echipa sa a fost pregătită să viziteze centrala în ultimele două luni. Dar până acum nu au reușit să îndeplinească misiunea, a spus el.

 

Rusia a confiscat centrala în primele zile după invazie

 

Între timp, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporizhzhia a declarat pentru agenția de știri Reuters că forțele ucrainene au folosit arme furnizate de Occident pentru a ataca centrala.

Evgheni Balitsky a declarat că oficialii sunt pregătiți să arate AIEA modul în care rușii păzeau instalația nucleară în timp ce ucrainenii ar fi atacat-o, a relatat agenția.

Rusia a confiscat centrala în primele zile după invazie, iar bombardarea clădirilor de acolo de către forțele rusești a provocat un protest internațional.

 

Centrala din sudul Ucrainei funcționează în continuare, cu personal ucrainean sub control rusesc

 

Chiar dacă centrala din sudul Ucrainei funcționează în continuare, contactele Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) cu personalul de la centrală au fost "fragmentate", iar lanțul de aprovizionare cu echipamente și piese de schimb a fost întrerupt, a explicat Grossi pentru Associated Press.

De asemenea, există o mulțime de material nuclear care trebuie inspectat de AIEA, a adăugat el.

"Locuitorii din Zaporizhzhia și cei aflați departe de Zaporizhzhia se bazează pe noi toți pentru a preveni ca războiul să provoace o tragedie nucleară", a declarat Grossi - care conduce AIEA. Aceasta colaborează cu țările pentru a contribui la asigurarea utilizării în siguranță a tehnologiilor nucleare - în cadrul unei conferințe organizate săptămâna aceasta la New York.

În iunie, compania nucleară de stat din Ucraina l-a acuzat pe Grossi că a mințit în legătură cu vizita de inspecție planificată, afirmând că Ucraina nu a invitat organizația sa și că orice vizită ar legitima prezența Rusiei în această țară.

În interviul său de marți, Grossi a declarat că el și echipa sa au nevoie de protecție pentru a ajunge în Zaporizhzhia - ceea ce a însemnat cooperarea atât a Rusiei, cât și a Ucrainei.

"Rog ambele părți să lase această misiune să continue", a spus el conform BBC.

În 1986, în Ucraina a avut loc cel mai grav dezastru nuclear din lume, când un reactor al centralei de la Cernobîl a explodat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel