Cele mai fierbinți locuri de pe Pământ: Valea Morții din California deține recordul istoric de 57,6°C, iar Orientul Mijlociu domină primele zece locuri

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Cele mai fierbinți locuri de pe Pământ: Valea Morții din California deține recordul istoric de 57,6°C, iar Orientul Mijlociu domină topul primelor zece locuri. De asemenea, Marea Britanie înregistrează cea mai călduroasă zi din istorie.

Astăzi este cea mai călduroasă zi din istorie în Marea Britanie, cu temperaturi de peste 40 grade Celsius. Dar, nici pe departe nu se apropie de alte locuri, unde poate fi și este mult mai cald decât atât. Ceea ce ne face să ne întrebăm: Care sunt cele mai fierbinți locuri de pe Pământ? 

Conform Daily Mail am pregătit o listă a celor mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată - cu Valea Morții pe primul loc.

 

1) 56,7 grade Celsius, Valea Morții, California, 10 iulie 1913

 

Situată în deșertul Mojave din estul Californiei, aproape de granița cu Nevada, Valea Morții este unul dintre cele mai calde, mai uscate și mai inospitaliere locuri de pe planetă.

Deține recordul actual pentru cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, 56,7 grade Celsius, care a fost înregistrată în Furnace Creek în timpul unui val de căldură care a lovit regiunea în iulie 1913.

Pe parcursul a cinci zile consecutive, temperaturile au depășit 54C (129F) înainte de a atinge recordul pe 10 iulie - se crede că acest lucru s-a datorat unei furtuni care a biciuit nisipul fierbinte în aer, încălzindu-l.

 

2) 55 grade Celsius, Kebili, Tunisia, 7 iulie 1931

 

Kebili este situat în centrul Tunisiei, la marginea estică a Chott el Djerid: Un lac sărat saharian uriaș care este renumit pentru apele sale multicolore care pot deveni roz și portocalii pe măsură ce se usucă vara din cauza depozitelor minerale.

Orașul în sine este centrat în jurul unei oaze de apă dulce în care cresc palmieri curmali și este unul dintre cele mai vechi locuri locuite din nordul Africii - fiind găsite dovezi de locuire umană care datează de acum 200.000 de ani.

Este, de asemenea, unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ în mod constant, cu temperaturi care depășesc frecvent 40 grade Celsius în lunile iulie și august.

Având în vedere acest lucru, poate că nu este surprinzător faptul că a doua cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în lume a fost înregistrată aici la 7 iulie 1931, la 55 grade Celsius , de către coloniștii francezi și italieni.

 

3) 54 grade Celsius, Aeroportul Ahvaz, Iran, 29 iunie 2017

 

Un oraș de 1,1 milioane de locuitori din sudul Iranului, aproape de granița cu Kuweit, Ahvaz este o metropolă antică care se întinde pe râul Karun - unul dintre cele două râuri navigabile din Iran.

Cea mai ridicată temperatură din Ahvaz - și, neoficial, a treia cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată - a fost înregistrată în timpul unui val de căldură sufocant care a lovit în vara anului 2017.

Etienne Kapikian, meteorolog la agenția meteorologică franceză, a înregistrat o temperatură de 53,7 grade Celsius în oraș pe 29 iunie, când un "dom de căldură" a creat condiții extrem de calde și umede.

Însă Christopher Burt, de la Weather Underground, a măsurat o temperatură puțin mai ridicată, de 54 grade Celsius - care este deținătorul actualului record. 

 

4) 54 grade Celsius, Tirat Zvi, Israel, 21 iunie 1942

 

Situat la 720 de metri sub nivelul mării, într-un bazin intercalat între Cisiordania și Iordania, Tirat Zvi este surprinzător de fertil datorită apropierii sale de râul Iordan și este cunoscut pentru plantele sale de curmal.

De asemenea, este cunoscut pentru că a înregistrat ceea ce ar putea fi cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Asia și a treia cea mai ridicată din lume, 54 grade Celsius, înregistrată la 21 iunie 1942.

 

5) 53.9 °C Mitribah, Kuweit, 21 iulie 2016

 

Spre deosebire de majoritatea celorlalte intrări de pe această listă, Mitribah nu este o localitate locuită, ci o stație climatică OMM îndepărtată, situată în deșertul kuweitian - în apropierea unei baze militare americane.

Acest lucru face ca citirea de 53,9 grade Celsius - înregistrată în timpul unui val de căldură în țara din Orientul Mijlociu la 21 iulie 2016 - să fie probabil cea mai fiabilă dintre cele mai înalte temperaturi înregistrate.

 

6) 53,9 grade Celsius, Aeroportul Internațional din Basra, Irak, 20 și 21 iulie 2016

 

O altă victimă a fenomenului El Nino din 2016, Basra - principalul oraș-port al Irakului din sud-estul țării - a înregistrat cele mai fierbinți zile din istorie, când temperaturile au atins 53,9 grade Celsius timp de două zile la rând, pe 20 și 21 iulie.

Căldura extremă a provocat întreruperi de energie electrică, deoarece infrastructura a cedat, obligând mulți locuitori să înoate în râurile orașului pentru a se răcori și lăsând străzile practic pustii.

 

7) 53,7 grade Celsius, Turbat, Pakistan, 28 mai 2017

 

Situat în deșertul din sud-vestul Pakistanului, aproape de granița cu Iranul, la Turbat este cald tot timpul anului - maximele medii depășesc 40 grade Celsius în lunile de vară și se situează în jurul a 30 grade Celsius chiar și în decembrie. 

Cu toate acestea, primăvara anului 2017 a produs o căldură cu adevărat excepțională în oraș, care a înregistrat 53,7 grade Celsius pe 28 mai - egalând un record neoficial de temperatură stabilit în Mohenjo Daro pe 27 mai 2010.

OMM a recunoscut recordul de 53,7C ca fiind autentic, făcându-l oficial a patra cea mai ridicată temperatură înregistrată, conform datelor sale.

 

8) 52,1 grade Celsius, poarta de frontieră Al Jazeera, Emiratele Arabe Unite, iulie 2002

 

Neoficial, cea mai ridicată temperatură înregistrată în EAU, 52,1C a fost înregistrată la poarta de frontieră Al Jazeera în iulie 2002, potrivit unui articol din Gulf News publicat în 2016.

Se crede că măsurarea a fost făcută la unul dintre punctele de trecere a frontierei sudice a Emiratelor cu Arabia Saudită - o regiune deșertică departe de coastă, unde temperaturile sunt de obicei cele mai ridicate.

The National a raportat aceeași cifră de 52,1C în iulie 2002, dar a precizat că a fost atinsă doar pentru 15 minute. Cifra nu a fost confirmată de OMM. 

 

9) 52 grade Celsius, Jeddah, Arabia Saudită, 22 iunie 2010

 

Cel de-al doilea oraș ca mărime din Arabia Saudită a atins o temperatură caniculară de 52 grade Celsius la 22 iunie 2010, pe fondul unui val de căldură la nivel național, în care recordurile de temperatură au fost depășite pe scară largă.

Precedenta cea mai ridicată temperatură din Arabia Saudită a fost de 51 grade Celsius, înregistrată cu doar trei zile mai devreme la Al-Ahsa.

 

10) 51,6 grade Celsius, Joba, Oman, 16 iunie 2021 

 

O stație meteorologică aflată la distanță în țara arabă a înregistrat o temperatură de 51,6 grade Celsius pe 16 iunie anul trecut, ceea ce a făcut-o cea mai ridicată înregistrată vreodată în Oman și a zecea cea mai ridicată din lume.

Cifra a fost postată online de către agenția meteorologică din Oman fără prea multă fanfară și nu este clar care erau condițiile din întreaga țară în acel moment. De asemenea, Omanul se crede că a stabilit recordul pentru cea mai ridicată temperatură nocturnă din lume în 2018. 

Record istoric de temperatură în Regatul Unit, unde s-au înregistrat 40 de grade Celsius

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel