Ceaiul de tei încinge spiritele. Rareş Bogdan, atac la Mugur Isărescu: "Eu am recomandat primul ceaiul - pentru BNR"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
StiriDiaspora

După ce guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat, astăzi, că autorităţile trebuie să transmită un îndemn la calm, la prezentarea Raportului asupra inflaţiei, invitând autorităţile să transmită astfel de mesaje „mai calm“, „mai bem câte un ceai de tei“, Rareș Bogdan sare și îl acuză pe Isărescu, afirmând că ar fi principalul vinovat pentru situația financiară a țării.

Eurodeputatul Rareș Bogdan afirmă că el a fost primul care a recomandat „consumul de ceai de tei calmant“ pentru unii angajați ai BNR, precum Eugen Rădulescu (n.r.şeful Direcţiei stabilitate financiară din Banca Naţională a României), pe care l-a amintit chiar și Isărescu astăzi.

Rareş Bogdan: "Eu am recomandat primul ceaiul - pentru BNR"

 

„Cred că Isărescu s-a adresat românilor, nu mie. Economiști precum Eugen Rădulescu și Valentin Lazea, oameni de bază ai BNR, au avut ieșiri alarmiste, în care ne anunțau că România este în un pericol de moarte economică și că vin crizele peste noi.

Atunci, i-am recomandat domnului Isărescu să le dea subordonaților lui ceai de tei, ca să îi calmeze. Când fac astfel de declarații, de la nivelul funcției lor, atunci este o problemă. Lucrurile arată prost la nivel Uniunii Europene, numai că în țări ca Italia sau Belgia, de exemplu, forța economiei e mai mare. În România, orice mic dezechilibru ne afectează. Românii vor fi răbdători, căci așa suntem de 2000 de ani. Dar așteptăm ca din partea instituției bancare centrale să simțim un anumit sentiment de credibilitate.

În contextul actual, criza la nivel european este intensificată de agresiunea Rusiei în Ucraina. Faptul că România avea o dependență mai mare față de Ucraina, m-a lăsat și pe mine perplex. Nu știam că noi importam 65% din îngrășămintele chimice din Ucraina sau jumătate din miliardul de tonă de beton în luăm și de la ucraineni. De asemenea, nu știam că peste 50% din totalul cerealelor veneau din Ucraina, iar 80% de ulei îl importam tot de la ei”, a declarat Rareș Bogdan la Realitatea PLUS.

Reacția lui Rareș Bogdan vine după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ieșit astăzi cu un mesaj în care îi îndeamnă pe români la calm: "Să bem un ceai de tei", și cere abordarea cu calm a exploziei prețurilor.

Agitaţia e caracteristică perioadelor de criză, dar autorităţile trebuie să transmită un îndemn la calm, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului asupra inflaţiei.

 Isărescu: Eu cred că autorităţile asta trebuie să transmită, mai calm; mai bem câte un ceai de tei



"La nivelul cererii suntem cu un exces de cerere la limită. Aici abordările acestea simpliste, de "hai să facem dobânzile real pozitive". Dobândă real pozitivă are cineva în lumea de astăzi în prezent? Nu are pentru că este altceva, este vorba un şoc pe partea ofertei, dar când vedem cum se duce impactul pe celelalte preţuri acolo trebuie să acţionăm. Şi cu relativă forţă pentru că, observaţi, în trimestrul I 2022 Core2 ajustat a crescut mult mai mult, chiar decât ne-am fi aşteptat noi. Au fost mai multe canale. Presiunile costurilor s-au transmis cel mai acut pe segmentul alimentelor procesate, cu ponderi ridicate ale cheltuielilor cu materiile prime şi transportul. Preţurile la energie s-au transmis în cotaţiile produselor agroalimentare, pe canalul costurilor cu transportul, îngrăşăminte şi furaje, dar şi pe un fundal se să spunem de început de panică. De aceea nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitaţia e caracteristică perioadelor de criză. E de înţeles, dar eu cred că autorităţile asta trebuie să transmită: mai calm. Nu? Am înţeles şi eu mesajul. Mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu (şeful Direcţiei stabilitate financiară din Banca Naţională a României, n.r.). Deci e un sfat bun pentru că şi acest canal psihosocial, al anticipaţiilor, discuţiile care nu se mai termină cu inflaţia şi exagerările sunt specifice, dar nu fac bine", a spus joi Mugur Isărescu.

Potrivit datelor prezentate joi de Isărescu, BNR a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7 pentru sfârşitul anului viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel