Ce trebuie să facă românii din Spania care vor să-și echivaleze studiile - scurt ghid explicativ

Gabriel Nuță-Stoica / 01 aug 2022, 17:19
Cum își pot echivala studiile românii din Spania
Cum își pot echivala studiile românii din Spania

Românii din Spania care doresc să-și echivaleze studiile realizate în România trebuie să urmeze mai mulți pași. Este important de reținut că pot fi echivalate studiile de licență, cele de specialitate și poate fi omologată și diploma de BAC. 

Românii care trăiesc și lucrează în Spania și care doresc să-și echivaleze studiile realizat în România au la dispoziție o procedură prin care o pot face. Potrivit unui ghid al Ambasadei României în Spania, românii care doresc omologarea diplomei de BAC trebuie să se adreseze Ministerului Educației și Formării Profesionale, cei care doresc echivalarea diplomei de licență trebuie să se adreseze Ministerului Universităților, iar pentru studiile care duc la profesii reglementate se solicită omologarea la ministerul corespondent.

"Cunoașteți care este procedura pe care trebuie să o urmați în #Spania pentru omologarea/echivalarea studiilor realizate în #România?

Iată ce aveți de făcut în funcție de situația în care vă aflați.

Informații obținute cu sprijinul Embajada de España en Bucarest.

1. Omologarea diplomei de bacalaureat(https://www.educacionyfp.gob.es/mc/convalidacion-homologacion/convalidacion-no-universitaria/ensenanzas/homologacion-graduado.html) se solicită la Ministerul Educației și a Formării Profesionale. Se completează cererea online (https://sede.educacion.gob.es/sede/login/inicio.jjsp?idConvocatoria=46), după care aceasta se înregistrează la orice birou de registratură (https://administracion.gob.es/pagFront/atencionCiudadana/oficinas/encuentraOficina.htm) împreună cu documentele aferente.

Aici poate fi vizionat un tutorial pentru realizarea cererii: https://www.educacionyfp.gob.es/mc/convalidacion-homologacion/convalidacion-no-universitaria/solicitud.html .

2. Echivalarea diplomei de licență https://www.universidades.gob.es/portal/site/universidades/menuitem.21ef60083f296675105f2c10026041a0/?vgnextoid=b0f7dec5fc9b7710VgnVCM1000001d04140aRCRD) se solicită la Ministerul Universităților (online - https://universidades.sede.gob.es/procedimientos/portada/ida/3513/idp/1030 - sau fizic la orice birou de registratură).

Pentru studiile superioare există mai multe opțiuni, în funcție de specialitatea acestora.

Pentru studiile care conduc la profesii reglementate se solicită omologarea (https://www.universidades.gob.es/portal/site/universidades/menuitem.21ef60083f296675105f2c10026041a0/?vgnextoid=2363dec5fc9b7710VgnVCM1000001d04140aRCRD ) sau recunoașterea profesională la ministerul corespondent (spre exemplu, pentru profesii sanitare se cere recunoașterea profesională la Ministerul Sănătății - https://www.sanidad.gob.es/profesionales/formacion/recoTitulosEuro/home.htm ).

Informații suplimentare pot fi obținute accesând următoarele pagini de internet:

- Agregaduria de Educacion de Rumania

https://www.educacionyfp.gob.es/rumania/portada.html

- Ministerio de Educacion y Formacion Profesional

https://www.educacionyfp.gob.es/mc/convalidacion-homologacion/convalidacion-no-universitaria.html 

- Ministerio de Universidades

https://www.universidades.gob.es/portal/site/universidades/menuitem.a9621cf716a24d251662c810026041a0/?vgnextoid=38f9372673680710VgnVCM1000001d04140aRCRD 

- Ministerio de Sanidad

https://www.sanidad.gob.es/profesionales/formacion/recoTitulosEuro/home.htm ", este mesajul postat de Ambasada României în Spania pe pagina oficială de Facebook.

 

Vezi și: Reguli pe plajă în Spania. Cine face acest lucru, polițiștii le confiscă bunurile și îi amendează cu 750 de euro

 

Cine ocupă un loc pe plajă și apoi pleacă riscă amenzi de până la 750 de euro în Spania, unde poliția încearcă să-i convingă pe oameni să renunțe la acest obicei.

Ibericii merg la plajă de la primele ore, ca să prindă un loc foarte aproape de apă. Își instalează umbrela de soare și șezlongul și își rezervă în acest fel locul, dar după aceea pleacă în oraș, așa că polițiștii care patrulează în zonele respective le confiscă lucrurile și îi amendează cu sume cuprinse între 300 și 750 de euro.

Zeci de obiecte au fost confiscate în ultima perioadă în diverse regiuni ale Spaniei. 

Plajele din Spania sunt guvernate de fiecare regiune în parte, astfel încât există adesea reguli specifice.

Turiștii nu mai au voie să fumeze pe plaja din Barcelona

 

Începând din 8 iulie, de pildă, turiștii nu mai au voie să fumeze pe plaja din Barcelona, o interdicție care era deja în vigoare în alte zone din Spania, cum ar fi Majorca.

De asemenea, spălatul cu săpun și șampon pe plajă este ilegal pe întreg teritoriul Spaniei din cauza daunelor pe care le pot provoca aceste produse mediului.

O reglementare ce poate părea ciudată a fost introdusă la Vigo, în Galicia, și prevede ca turiștii să fie amendați cu 750 de euro dacă urinează în mare.

Pe unele plaje din Spania este interzis să se facă grătare, iar în San Sebastian, petrecăreții care încearcă să înoate în mare după câteva pahare de alcool vor trebui să achite factura pentru propria salvare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0