Ce s-ar putea întâmpla dacă Rusia folosește bomba atomică în Ucraina? răspunsul SUA - „Un efort NATO colectiv“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Potrivit fostului șef al CIA, generalul David Petraeus, în cazul în care Rusia ar folosi bomba atomică 'am răspunde prin conducerea unui efort NATO care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care o putem vedea pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea și fiecare navă din Marea Neagră'. Dar pentru Pentagon, atacul nu ar fi fost iminent.

"Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin conducerea unui efort NATO - un efort colectiv - care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea și fiecare navă din Marea Neagră".

Ce s-ar putea întâmpla dacă Rusia folosește bomba atomică în Ucraina?

 

Acest lucru a fost spus de fostul șef al CIA, generalul David Petraeus, care, într-un interviu pentru ABC, a speculat asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul în care Rusia și-ar concretiza amenințarea de a trece la arme nucleare împotriva Occidentului.

Potrivit lui Petraeus, "trebuie să existe un răspuns", dar nu neapărat "nuclear contra nuclear", pentru a evita tocmai o astfel de "escaladare".


De asemenea, pentru că, potrivit fostului general, "rușii i-au făcut să sufere pe Napoleon, pe naziști și așa mai departe, dar nu cred că Vladimir Putin va fi capabil să facă Europa să sufere. Europa va avea o iarnă grea, va avea fluxuri reduse de gaze, dar se va descurca și nu cred că va fi divizată în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina".

Pentru șeful Pentagonului "atacul atomic nu este iminent"

 

Șeful Pentagonului, Lloid Austin, a vorbit și el în ultimele ore despre problema nucleară.

Într-un interviu acordat CNN, Austin nu numai că a condamnat "anexarea ilegală a teritoriului ucrainean", dar a calificat amenințările președintelui rus Putin de a folosi "orice mijloace disponibile" drept o "declarație iresponsabilă... acest zornăit de sabie nucleară nu este genul de lucru pe care ne-am aștepta să-l auzim de la liderii unor țări importante cu capacități atomice".

Austin a subliniat că "nu există niciun control asupra lui Putin. Așa cum a luat decizia iresponsabilă de a invada Ucraina, ar putea lua o alta. Cu toate acestea, nu văd nimic acum care să mă facă să cred că a luat deja o astfel de decizie".

Răspunsul SUA - „Un efort NATO colectiv“


Între timp, luptele continuă și pe teren în Ucraina. Potrivit lui Oleksandr Staruk, șeful administrației militare din Zaporojie, forțele ruse au lansat aseară un atac cu rachete împotriva orașului cu același nume: unele infrastructuri au fost distruse și există și un număr încă neprecizat de victime.

Președintele Zelenski a anunțat apoi că în aceste zile succesele militare ale contraofensivei ucrainene nu se limitează la Liman. "Cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara, primesc rapoarte de la militarii noștri", a spus el în discursul său obișnuit de seară" și a menționat și eliberarea așezărilor Arkhanhelske și Miroliubivka din regiunea Herson. Zelenski a adăugat, de asemenea, în ultima sa înregistrare video postată pe rețelele de socializare, că este încrezător în 'aderarea la NATO'. Nouă țări din Alianță au sprijinit aspirațiile Ucrainei de a deveni membru cu drepturi depline al Alianței. Ne îndreptăm în această direcție. Sunt încrezător că vom realiza acest proiect al nostru".

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel