Ce a decis un român din Anglia, după ce a văzut prețurile din Mamaia: "Am rezolvat problema"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Un român întors din străinătate a rămas șocat de prețurile din stațiunea Mamaia, unde o simplă porție de hamsii costă aproape cât un meniu la restaurant în vestul Europei. Mesajul său a devenit viral, iar reacțiile celor care au pățit același lucru nu au întârziat să apară: „Cu 2.000 de lei în România abia începi vacanța, în Bulgaria stai 5 zile cu all-inclusive”.

Un clip postat de un român venit din Marea Britanie a reaprins discuția despre prețurile uriașe de pe litoralul românesc, în special în stațiunea Mamaia. Cu umor amar și sinceritate, bărbatul povestește cum s-a lovit de o realitate economică greu de digerat: pentru două porții de hamsii, de doar 100 de grame fiecare, ar fi trebuit să plătească 80 de lei, adică aproape 20 de euro.

„Am ajuns din Marea Britanie la Mamaia. Da, încă funcționează telecabina, dar din păcate nu putem să mâncăm o porție de hamsii, pentru că prețul la o porție de 100 de grame este de 40 lei. Două porții, pentru mine și prietena mea, ar fi 80 de lei. Asta înseamnă aproape 18 euro, ca să mănânci 200 de grame de hamsii. Am întrebat de prețuri de ciorbe de absolut tot, dar sub 30 de lei nu găsești o supă, așa că am spus nu. Mergem să luăm roșii din piață, niște brânză, o bucată de șuncă și am rezolvat problema. Asta este Mamaia”, spune românul în clipul care a adunat sute de comentarii și distribuiri.

Mesajul său a devenit rapid viral pe rețelele sociale, mulți internauți simțindu-se reprezentați de experiența sa. Într-un peisaj estival care ar trebui să însemne relaxare și răsfăț culinar cu gusturi locale, tot mai mulți turiști se declară șocați de tarifele „supersonice” care îi fac să regândească alegerea de a-și petrece vacanța în România.

Cât costă vacanța pe litoralul românesc? Cât vrei să plătești… și cât trebuie să înduri

În comentariile clipului, oamenii au povestit experiențe similare: hamsii la prețuri exagerate, supe și ciorbe care pornesc de la 30-35 de lei, feluri principale care trec lejer de 100 de lei în localuri banale, și o calitate a serviciilor adesea sub așteptări.

„Un kilogram de hamsii proaspete în piață e 15-20 de lei. La Mamaia, dacă le iei la porție, ajungi să dai și 400 de lei pe kilogram. Sunt prețuri exagerate pentru că sezonul ține doar două luni, iulie și august, dar nici așa nu se justifică”, a comentat un utilizator.

Alții au comparat stațiunile românești cu destinații din străinătate: „Anul trecut am dat 140 de lei pe 700 de grame de cartofi prăjiți. Anul ăsta am luat all-inclusive 5 zile în Bulgaria cu 2.000 de lei: eu, soția și copilul. În România, cu 2.000 de lei abia termin prima zi!”

Mamaia, între lux, amintiri și prețuri care îndepărtează turiștii

De-a lungul anilor, Mamaia a fost promovată drept stațiunea exclusivistă de la malul Mării Negre. Cu hoteluri scumpe, cluburi de fițe și evenimente extravagante, a reușit să atragă turiști dornici de lux. Dar în ultimul deceniu, pentru mulți români, Mamaia a devenit sinonimă cu prețuri exagerate și servicii care nu justifică tarifele afișate.

„Eu am rulotă și îmi fac singur hamsiile la rulotă. Cumpărați-vă rulote, stați o lună pe litoral și nu aveți nicio treabă cu restaurantele și prețurile supersonice”, a fost sfatul sarcastic al unui alt turist.

Altul a comentat pe un ton mai serios: „Corect, sunt prețuri impuse de patronii de restaurante din București, care au deschis ‘filiale’ la mare. Toti sunt din București!”

Eforie, Costinești, Neptun: nici celelalte stațiuni nu scapă de inflația estivală

Problema nu e doar în Mamaia. Internauții spun că situația este similară sau chiar mai rea în alte zone ale litoralului românesc.

„La Eforie e și mai rău. Ciorba este 45 de lei, o ceafă cu cartofi prăjiți și salată de vară – 115 lei. Și nu într-un restaurant de lux, ci la o terasă banală, pe marginea drumului.”

Unii încearcă să înțeleagă și perspectiva patronilor: „Nu te poți aștepta să fie aceleași prețuri ca într-un oraș din țară. Chiriile, salariile, costurile cu aprovizionarea – toate sunt mai mari, și trebuie recuperate în maximum patru luni.”

Un calcul simplu: de ce tot mai mulți români aleg să plece din țară în vacanță

Pentru mulți români, alegerea devine simplă. Într-un sezon în care o porție de hamsii ajunge la prețul unui meniu complet în Grecia sau Bulgaria, iar o masă de prânz pentru trei persoane poate depăși 300 de lei la o terasă modestă, alternativa pare tot mai clară: plecarea în afara țării.

Clipul viral al românului întors din Marea Britanie a stârnit nu doar amuzament, ci mai ales un val de nemulțumire. Mamaia rămâne o destinație controversată: cu peisaje frumoase și infrastructură turistică impresionantă în anumite zone, dar și cu tarife care îndepărtează tot mai mulți turiști români spre alte țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel