Român, acuzat de terorism în Bolivia. Ce spun experții din Europa despre sfârșitul românului cu dublă cetățenie

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Cazul Hotelului Las Americas. Ce spun experții din Europa despre moartea românului-ungar
Cazul Hotelului Las Americas. Ce spun experții din Europa despre moartea românului-ungar

Așa-numitul caz de "terorism" de la Hotelul Las Americas se află din nou pe agenda politică din Bolivia, în urma publicării unui raport al Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului (CIDH), care a stabilit încălcări ale drepturilor omului de către stat.

Cazul apare după intervenția poliției la Hotelul Las Américas din Santa Cruz, la 16 aprilie 2009, unde erau cazați cinci presupuși membri ai unei grupări, care, potrivit guvernului de atunci condus de Evo Morales, urmăreau să obțină separatismul prin acte teroriste.

Rezultatul intervenției a fost moartea lui Eduardo Rózsa Flores, a irlandezului Michael Dwyer și a lui Arpád Magyarosi, cetățean cu cetățenie română și maghiară în timp ce ungurul Elöd Tóásó și croatul-bolivianul Mario Tadic au fost arestați.

 

Familiile au cerut clarificarea deceselor

 

Cu toate acestea, îndoielile legate de operațiune și de versiunea guvernamentală a evenimentelor au determinat familiile a două dintre persoanele decedate să ceară efectuarea unor expertize pentru a clarifica decesele.

În Europa au fost efectuate autopsii post-mortem asupra cadavrelor lui Dwyer și Magyarosi, ale căror concluzii diferă de rezultatele autopsiilor efectuate de Institutul bolivian de investigații medico-legale (IDIF) cu privire la modul în care au murit. ERBOL a avut acces la aceste rapoarte.

 

Românul cu dublă cetățenie, înecat în propriul sânge

 

Potrivit raportului IDIF bolivian, cauza morții lui Arpád Magyarosi a fost șocul hipovolemic (exsangvinizare) cauzat de "șapte impacturi de proiectile de armă de foc în diferite regiuni ale corpului, predominant în torace și abdomen", conform presei străine.

Cu toate acestea, un studiu medico-legal din Ungaria diferă în privința unor aspecte precum traiectoria gloanțelor, precum și cauza morții lui Magyarosi.

În Ungaria, avocatul familiei sale l-a însărcinat pe expertul medico-legal István Balogh să efectueze o examinare post-mortem în mai 2009.

Specialistul a identificat mai multe leziuni și vânătăi provocate de lovituri - înjunghieri și lovituri de picior - pe care Arpád le-ar fi suferit în timpul vieții.

 

Românul a fost împușcat în timp ce se preda

 

Balogh a adăugat că trei dintre cele șapte focuri de armă găsite pe corp au lovit brațul drept. El a declarat "fără echivoc" că două dintre aceste proiectile, care au intrat în apropierea cotului și au avut o traiectorie paralelă cu osul, au fost trase în momentul în care românul cu dublă cetățenie se afla cu mâinile în sus, arătând palmele către atacatori, adică într-o poziție de predare. 

Traiectoria celui de-al treilea proiectil înregistrat în braț indică faptul că Arpád l-a primit în momentul în care se acoperea cu mâna, potrivit acestui raport.

Cel de-al patrulea glonț găsit în umărul drept, potrivit expertului, a avut o traiectorie dinspre spate spre față. Alte focuri de armă au fost trase în partea dreaptă a pieptului, fracturându-i coastele.

Specialistul a mai dezvăluit că niciuna dintre aceste lovituri nu ar fi putut neapărat să-i curme viața românului-ungar, care ar fi fost salvat cu îngrijiri medicale. 

Mai mult, Balogh a respins versiunea IDIF potrivit căreia moartea ar fi fost cauzată de exsangvinizare. El a subliniat că Magyarosi ar fi putut fi în viață timp de o jumătate de oră și a murit asfixiat din cauza sângelui care i-a intrat în trahee.

 

Irlandezul a fost împușcat de cinci ori în spate

 

Potrivit IDIF, corpul lui Michael Dwyer a fost împușcat de șase ori în piept și în abdomen. Raportul oficial precizează că irlandezul a murit din cauza unui șoc hipovolemic (exsanguinare).

Departamentul de Justiție al statului irlandez a efectuat o examinare a corpului lui Michael Dwyer, semnată de specialistul Marie Cassidy.

Raportul irlandez precizează că Dwyer a murit din cauza rănilor provocate de o singură plagă împușcată care a intrat frontal în corp, afectând inima și plămânii. "Astfel de leziuni provoacă colaps rapid și moarte", se arată în document.

În plus, examinarea din Irlanda înregistrează alte cinci împușcături în corpul lui Dwyer. Aceste proiectile intrau în corp prin spate.

CIDDC a analizat cazul lui Dwyer și, printre altele, a remarcat discrepanțele dintre autopsia efectuată în Bolivia și autopsia efectuată în Irlanda. Organismul a ajuns la concluzia că a existat un exces în operațiune și că statul este responsabil pentru privarea arbitrară de viața irlandezului. Acesta a recomandat ca persoanele responsabile să fie investigate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel