"Un singur drum: Europa!" la Iași
Aproximativ o mie de persoane au venit, vineri seara, în Piaţa Unirii, la manifestaţia intitulată "Un singur drum: Europa!", iar după două ore au plecat în marş, pe Bulevardul Ştefan cel Mare, spre Palatul Culturii.
Participanţii, femei, bărbaţi, tineri sau bătrâni, au fluturat steaguri ale Uniunii Europene şi au scandat "Europa", "Vrem progres, nu dictatură! Fără frică, fără ură", "Votaţi pentru Europa".
Ei au adus şi pancarte pe care au scris "Europa s-a ridicat prin unitate şi sacrificii, nu pe suveranism şi cultura fricii". "UE+Ro=Love", "România spune NU extremismului", "Moldova, regiune liberă de fascism".
Cei prezenţi în Piaţa Unirii au spus că au ieşit în stradă pentru a atrage un semnal de alarmă că România trebuie să aibă un viitor european.
"Nu trebuie să ieşim din Uniunea Europeană. Oamenii trebuie să realizeze pericolul de a ieşi din UE cu candidatul extremist. Noi şi copiii ne vedem viitorul în UE, dar dacă se întâmplă să se schimbe traiectoria europeană, probabil că vom pleca din România", a spus unul dintre participanţii la manifestaţie.
O altă persoană aflată în Piaţa Unirii din Iaşi a afirmat că valorile europene sunt foarte importante şi traiectoria europeană a României trebuie să continue.
"Valorile UE pentru noi sunt foarte importante. Trebuie să se ştie că şi în ţara aceasta sunt cetăţeni care cred cu tărie că acesta este parcursul nostru, că aceasta este direcţia în care trebuie să mergem, cu toate dificultăţile pe care democraţia noastră micuţă şi tânără le are şi trebuie să le îndrepte. Riscăm să ne întoarcem într-o zonă pe care personal nu vreau să mi-o închipui, să fim într-un spaţiu în care nu mai avem valori, în care să punem în prim plan incompetenţa, non valorile legionare, fasciste, în care nici măcar nu ştim încotro o luăm. Democraţia înseamnă să îţi exprimi opinia. Votând putem să ne exprimăm opinia. Alegem dintre cei care s-au prezentat, care şi-au asumat rolul de lider. Nu cred în votul util, cred că trebuie să alegi. Nu m-am gândit să plec din ţara asta. Sunt prima generaţie de şomeri din România, absolvenţi de facultate fiind, dar am construit viaţa pas cu pas. Nu vreau să renunţ la ceea ce am făcut cu greu pentru mine şi familia mea, pentru prietenii mei, pentru comunitate", a declarat participanta la miting jurnaliştilor.
Manifestație pro-Europa la Cluj
Peste 500 de persoane, în special tineri, au participat, vineri, la manifestaţia din zona centrală a municipiului Cluj, pentru a-şi arăta solidaritatea cu valorile europene şi pentru a-şi exprima dorinţa ca drumul României să rămână cel european.
"9 mai este Ziua Europei, se împlinesc azi 75 de ani de la semnarea declaraţiei Schuman, care a venit pe fondul dezastrului de după al Doilea Război Mondial în Europa şi ne bucurăm să arătăm aprecierea faţă de Europa, că este familia noastră, să arătăm faptul că vrem să rămânem aici. Sigur că manifestarea noastră are şi o însemnătate democratică şi e legată de vot, dar nu ne dorim să aducem neapărat atenţia spre alegerea preşedintelui României, ci pur şi simplu să arătăm lumii că România vrea în Europa, Clujul vrea în Europa, oamenii vor să fie în Europa", a declarat unul dintre participanţi, Mihai Răzvan Atanasov.
Manifestanţii au scandat, printre altele, "Europa-Europa", "Vreau să fiu cetăţean pe un drum european", România nu uita, Europa-i casa ta".
De asemenea, ei au purtat inscripţii cu mesaje precum "Europa este familia noastră", România votează Europa contează", "Rusia ne vânează, EU ne protejează".
Manifestanţii au purtat steguleţe ale UE şi au cântat Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene.
Oameni în stradă la Arad
Aproximativ 200 de persoane s-au adunat în Piaţa Avram Iancu din Arad, pentru a participa la manifestaţia de susţinere a valorilor europene şi a apartenenţei României la Uniunea Europeană.
Participanţii au purtat steaguri europene şi tricolore şi au manifestat liniştit.
"Scopul acestei manifestări a fost să-i mobilizăm să iasă la vot pe cei nehotărâţi. Ştim că ţara noastră este divizată şi toţi suferim de pe urma corupţiei şi abuzurilor comise de vechile partide care au ţinut statul captiv până acum, dar dintre opţiunile pe care le avem, Europa este direcţia care ne protejează drepturile şi valorile", a declarat, pentru AGERPRES, organizatorul acţiunii, preşedintele Asociaţiei "Aradul Civic", Daria Bădiţă-Nistor.
La manifestare au fost şi câţiva politicieni sau persoane cunoscute la nivel local, mai ales din mediul cultural.
"Am venit pentru o întreagă generaţie de copii care mai cred în faptul că Europa este drumul nostru normal şi că Europa este casa noastră. Vreau să le spun celor care au stat acasă să iasă la vot şi să se exprime, cu atât mai bine dacă vor vota pentru Europa", a spus Florin Didilescu, care a fost timp de 16 ani directorul Bibliotecii Judeţene Arad, a fondat Asociaţia Română pentru Apărarea şi Ilustrarea Limbii Franceze şi a fondat câteva festivaluri de teatru francofon.
Mitingul pro-european a durat două ore şi a fost autorizat de Primăria Arad.
Miting pro-european la Arad
Peste 150 de persoane au participat, vineri seară, la Marşul Pro Europa, organizat în municipiul Botoşani, cu prilejul Zilei Europei. La acţiune au participat în special membri şi susţinători ai Partidului Naţional Liberal (PNL) şi ai Uniunii Salvaţi România (USR).
Printre cei prezenţi s-au aflat şi senatorul PNL Ovidiu Jitaru şi preşedintele USR, Cristina Lăcătuşu, care au însoţit coloana de manifestanţi pe traseul Piaţa Revoluţiei - strada Cuza Vodă - Calea Naţională - strada Sucevei - strada Primăverii - Bulevardul George Enescu - strada Marchian - strada Cuza Vodă - Piaţa Revoluţiei.
Manifestanţii au fluturat steguleţe cu drapelul Uniunii Europene.
Timișoara - "Un singur drum: Europa!"
Organizaţia Iniţiativa Timişoara organizează, vineri, de la ora 20:00, un miting sub simbolul "Un singur drum: Europa!", în Piaţa Operei /Victoriei din municipiul de pe Bega, la care participă în jur de 1.000 de persoane, acţiunea fiind în desfăşurare la ora transmiterii acestei ştiri.
Întâlnirea are în vedere cel de-al doilea tur de scrutin pentru prezidenţialele din 18 mai, moment considerat de organizatori ca fiind "punct de cotitură pentru România", când se va alege viitorul drum al ţării, spre valorile europene sau "pe o cărare întunecată".
"România se află din nou într-un punct de cotitură. Primul tur al alegerilor prezidenţiale a trecut. În turul doi alegem viitorul drum al României - continuăm pe drumul drept al valorilor europene sau ne abatem pe o cărare întunecată, unde libertatea devine amintire şi speranţa e pusă sub tăcere. A doua opţiune nu înseamnă doar ieşirea de pe drumul european - înseamnă o societate în care puterea decide tot, libertăţile sunt restrânse, drepturile devin un lux, iar vocile care gândesc diferit sunt reduse la tăcere. Între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând. De Ziua Europei, ne adunăm în Piaţa Operei, locul-simbol al libertăţii câştigate cu sacrificiu. O Românie care îşi păstrează busola morală şi drumul european. Europa înseamnă mai mult decât o direcţie politică. Este despre şcoli bune, spitale decente, justiţie dreaptă, libertate de exprimare şi un viitor cu sens pentru fiecare dintre noi. De aceea, ieşim în stradă. Ca să apărăm tot ceea ce contează. Pentru democraţie. Pentru libertate. Pentru România", au transmis organizatorii.
Participanţii au fost îndemnaţi să vină la întâlnire cu câte un steag al Uniunii Europene.
Mii de persoane în stradă și la București
Mii de persoane care participă vineri, de Ziua Europei, la marşul pro-Europa, organizat de Rezistenţa şi Iniţiativa România în Piaţa Universităţii, au plecat spre Piaţa Victoriei.
Deplasarea manifestanţilor se face pe sensul de circulaţie, pe traseul: Piaţa Universităţii - Bd. Nicolae Bălcescu - Bd. Gheorghe Magheru - Piaţa Romană - Bd. Lascăr Catargiu - Piaţa Victoriei (punct final în alveola centrală).
"Cred într-o Românie europeană şi mai cred că prezenţa noastră aici trebuie să fie un mesaj pentru societatea românească prin care depăşim falia asta, dezbinarea asta pe care am văzut-o în cea mai hidoasă formă a ei în ultimele luni. Nu trebuie să ajungem aici, nu merităm să fim aici. România este un stat care a muncit foarte mult pentru a fi în Uniunea Europeană, pentru a fi în NATO. Merităm un destin mai bun. Toţi oamenii pe care îi vedeţi aici au venit nu pentru că urăsc pe cineva, nu împotriva cuiva, mai degrabă pentru a sublinia un mesaj foarte simplu: România este şi va rămâne un stat european. Simt speranţă, încep să cred mai mult în România decentă, în România care îşi doreşte un parcurs european şi chiar cred că suntem în stare să facem lucrul ăsta", a declarat, pentru AGERPRES, Marcel Bartic, profesor de istorie, organizator al evenimentului.
Participanţii la marş purtau pancarte cu mesaje precum: "Ieşim la vot, rămânem în UE"; "Votăm România în Europa, Nu plecăm"; "EU votez". De asemenea, aceştia fluturau drapelul României şi pe cel al Europei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News