Cătălin Predoiu, despre traficul de persoane: "A ajuns la un nivel intolerabil. PSD a distrus legislaţia"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat vineri că traficul de persoane şi crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în ţara noastră, iar responsabilă pentru această situaţie este fosta guvernare PSD, acuzată că "a distrus legislaţia care întărea justiţia" şi a "transmis un semnal clar interlopilor că îşi pot face de cap".

"Suntem într-un moment în care lucrurile trebuie spuse pe nume şi acţionat în consecinţă. Traficul de persoane şi crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în ţara noastră şi noi suntem aici pentru a pune capăt acestui fenomen. Aşa cum constată şi raportul Departamentului de Stat (al SUA, n.r.), anul trecut, traficul de persoane s-a intensificat, formele în care s-a desfăşurat s-au diversificat, şi aceasta s-a datorat şi unei anumite impunităţi, pe care crima organizată a simţit-o, a speculat-o, valorificat-o. Cu alte cuvinte, această situaţie are un responsabil - este fostul guvern PSD. Dacă lucrurile au ajuns în acest punct intolerabil, este că cei care au condus la vremea respectivă Ministerul de Interne - Carmen Dan, Camera Deputaţilor - Liviu Dragnea, Ministerul Justiţiei - Florin Iordache, nu au luat măsuri la timp, s-au făcut că nu văd acest fenomen, au distrus legislaţia care întărea justiţia, au paralizat capacitatea de anchetă a parchetelor, au descurajat acţiunea poliţiştilor, au transmis un semnal clar interlopilor că îşi pot face de cap, voit sau involuntar este mai puţin important pentru cetăţeni", a spus Predoiu.

Declaraţia a fost făcută la finalul unei întâlniri de la sediul MAI, unde au mai participat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman, şi procurorul general Gabriela Scutea.

Reuniunea vine după publicarea ultimului raport al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americi privind traficul de persoane, în care România este din nou criticată pentru lipsa de măsuri în combaterea acestui fenomen.

Cătălin Predoiu a menţionat că România trebuie să ia măsuri pentru a face uitat acest fenomen "urât" care este traficul de persoane, subliniind că siguranţa cetăţeanului a slăbit în guvernarea PSD.

"Nu este analiza Guvernului României, este o analiză independentă, obiectivă, făcută de un alt guvern, care are expertiză oriunde în lume. Dar nu era nevoie de acest Departament ca noi să cunoaştem situaţia. Ca simpli cetăţeni constatăm că siguranţa cetăţeanului a slăbit în guvernarea PSD. Intenţia noastră este să o consolidăm să o recuperăm şi să facem uitat acest fenomen urât care este traficul de persoane şi crima organizată (...) Este important să începem o educaţie în şcoli, să explicăm cum funcţionează acest flagel, să explicăm copiilor, adolescenţilor, pericolele care îi pândesc, să-i învăţăm să se ferească şi, sigur, să coopereze cu organele de aplicare a legii atunci când este cazul, ori de câte ori aceşti nemernici îi abordează şi îi tentează cu tot felul de lucruri astfel încât să le cadă în plasă", a afirmat Predoiu.

Ministrul Justiţiei a mai spus că este nevoie de o cooperare transnaţională în acest domeniu, amintind de parteneriatul pe care România îl are în acest sens cu SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel