EXCLUSIV  Cătălin Drulă, la „Diaspora în direct”, despre pensiile speciale: „Ar fi ridicol dacă n-ar fi trist pentru că este o problemă reală”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Cătălin Drulă, la „Diaspora în direct”, despre pensiile speciale: „Ar fi ridicol dacă n-ar fi trist pentru că este o problemă reală”
Cătălin Drulă, la „Diaspora în direct”, despre pensiile speciale: „Ar fi ridicol dacă n-ar fi trist pentru că este o problemă reală”

Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul ediției de astăzi a emisiunii „Diaspora în direct”, moderată de jurnalistul Bogdan Bolojan, și a vorbit, printre alte subiecte, și despre pensiile speciale. 

Întrebat dacă are România bani de pensii speciale în acest moment, Cătălin Drulă susține că „nu poate nimeni spune că sunt bani pentru privilegii”.

„Pensia medie a celor care au contribuit a fost de numai 1775 de lei în 2022, sunt cifre oficiale, iar o pensie specială, spre exemplu pensia domnului Ciucă, este o pensie de 18.000 lei. Deci, de zece ori mai mare este o pensie specială, ca cea a premierului, decât pensia medie a celor care au contribuit, pentru care înțelegem că nu mai sunt bani. PSD-ul a promis creșterea punctului de pensie cu 40%. Nu s-a întâmplat această creștere. Și mai mult decât atât, anul trecut, au bătut foarte mult monedă cu acea limită din PNRR. 

Pentru 2023, pensiile contributive sunt de 7% din PIB, iar dacă le punem și pe cele speciale se ajunge la 7,8% din PIB pentru întreg volumul de pensii. Deci, departe complet de acel plafon de 9,4%. 

Pe scurt, ministrul de Finanțe a făcut o declarație iresponsabilă, pensiile obișnuite sunt mici. Nu poate nimeni spune că sunt bani pentru privilegii. Bani pentru ce? Pentru cei care au știut să facă, îl citez pe domnul Ciolacu, șmecherii. De ce nu vrea PSD să desființeze pensiile speciale? Aceasta este întrebarea! De ce nu vrea să introducă echitatea? De ce nu vrea contributivitate? Sunt lucruri bune pentru România, lucruri care așează o egalitate și o echitate în societate, în care nu sunt unii mai speciali decât alții”, a precizat Cătălin Drulă, la „Diaspora în direct”.

 

Cătălin Drulă, la „Diaspora în direct”: „Astăzi am văzut chiar culmea incompetenței”

 

Președintele USR a precizat că partidul pe care îl conduce a depus mai multe proiecte de lege pentru desființarea pensiilor speciale, însă acestea sunt „ținute la sertar”, întrucât nu au găsit majoritate.

„USR a fost opt luni la guvernare, dar, ca să corectez o prostie spusă de PSD, aceste pensii trebuie desființate prin legi în Parlament. Nu prin OUG. În acel timp de opt luni de zile am introdus Legea de desființare a pensiilor parlamentarilor, din păcate a fost declarată neconstituțională de CCR. Între timp, am redepus proiectul, cu atenție să fie totul în regulă, numai că este ținut în sertar de majoritatea PSD-PNL. Mai avem un proiect de eliminare a pensiilor speciale ale primarilor, care e blocat la Senat. Am depus proiecte concrete, n-am găsit o majoritate.

Astăzi am văzut chiar culmea incompetenței. După ce au trimis în urmă cu trei luni proiectul de lege, chipurile de desființare a pensiilor speciale, astăzi ne spune domnul Ciolacu că se va face un grup de lucru, va lucra acel grup secret și va veni cu un proiect de lege de desființare a pensiilor speciale. Ar fi ridicol dacă n-ar fi trist pentru că este o problemă reală. Plătim 12 miliarde de lei din bugetul României pe aceste pensii speciale pentru ca acești speciali să beneficieze de privilegii”, a conchis Drulă.

 

 

Câciu: PNRR ne spune să reducem ponderea cheltuielilor în PIB cu pensiile de serviciu

 

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat miercuri că reforma prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi făcută „aşa cum este prevăzută”, subliniind că cheltuielile din PIB cu pensiile de serviciu vor fi reduse conform prevederilor din PNRR.

„Reforma va fi făcută aşa cum este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Bani România are, problema este dacă este oportun să ducă mai mulţi bani sau mai puţini bani. PNRR-ul ne spune că trebuie să reducem ponderea cheltuielilor în PIB cu aceste pensii de serviciu. Asta vom face”, a precizat Câciu, înainte de şedinţa de plen, în care a fost invitat la dezbaterea „Ora Guvernului” să răspundă întrebărilor senatorilor, la propunerea grupului parlamentar al USR.

Întrebat de ce nu a fost încă închis acest jalon din PNRR, Câciu a afirmat că, între timp, a apărut raportul Băncii Mondiale, cu o serie de diferenţe faţă de cel iniţial, pe baza căruia a fost scris proiectul, urmând ca în perioada următoare să fie prezentate soluţii pentru atingerea jalonului privind pensiile speciale.

„Eu am toată deschiderea să particip cu toţi colegii mei, în grupuri de lucru sau oricând sunt chemat, să vin cu soluţii şi să vin cu ceea ce înseamnă sustenabilitatea fiscal-bugetară a acestei ţări. Între timp, a apărut acest raport final, care raport final al Băncii Mondiale are o serie de diferenţe faţă de raportul iniţial, pe baza căruia a fost scris proiectul de lege. Evident, ne vom uita pe el, sunt toate ministerele de resort acolo implicate să vină cu soluţii şi să ne atingem jalonul din PNRR”, a punctat ministrul Finanţelor.

Întrebat care este, concret, orizontul de aşteptare pentru închiderea acestui jalon, Câciu a spus că acest lucru trebuie să-l ştie ministrul Muncii şi cei de resort, pentru că Ministerul Finanţelor vine numai cu suportul.

„Să-i întrebaţi pe domnul ministru al Muncii şi miniştrii de resort, eu vin ca suport. Până la urmă, nu am nicio pensie de serviciu la mine în sector, la Ministerul de Finanţe nu avem pensii de serviciu”, a concluzionat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel